Vozači, oprez! U nedjelju stupaju na snagu zimski uvjeti na cestama, evo što to znači

Vozači, oprez! U nedjelju stupaju na snagu zimski uvjeti na cestama, evo što to znači

A za vikend traju i pojačane prometne kontrole zbog proslave Martinja. Kazne su od 500 do 20.000 kuna

Od 15. studenogna snagu stupaju zimski uvjeti na cestama, što znači da je zimska oprema obavezna, javlja Nova TV.

Vozilo sa zimskim gumama u vožnji po snijegu pri brzini od 50 kilometara na sat zaustavit će se nakon nešto više od 26 metara, a vozilo s ljetnim gumama, u istim uvjetima, i do 50-ak metara dalje.

Boris Skeledžić, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske, otkriva kolike su kazne ako ne poštujete pravila. 

– Na svim kotačima morate imati zimske gume s oznakom m+s ili lance pripravne za montažu na pogonske kotače, uz uvjet da dubina protektora mora biti najmanje 4 milimetra. Za vozače osobnog automobile propisana je kazna od 1000 kuna ako sudjeluju u prometu na dionicama gdje su zimski uvjeti nastali ili na tzv. zimskoj dionici, a ne posjeduju zimsku opremu ili nisu očistili vozilo od snijega odnosno leda – napominje. 

A za vikend traju i pojačane prometne kontrole zbog proslave Martinja. Nulta tolerancija bit će na alkohol i bilo koju drugu vrstu opijata.

– Kada su ovakvi dani, uvijek pojačano postupamo. Svo raspoloživo ljudstvo je na terenu i obavlja svoj posao. Vozači, posebno mladi u svakom slučaju trebaju paziti da ako piju, nikako ne smiju sjesti za volan. Ne treba se zavaravati. Mladi vozači ne smiju ništa alkohola imati u krvi. Uzmite taksi ili neka vozi netko iz društva tko nije popio! Kazne su od 500 do 20.000 kuna, ali bitno je da ljudi shvate da vožnja i alkohol ne idu skupa – upozorio je Miron Huljak iz Ravnateljstva policije.

Podaci pokazuju da je novi, stroži zakon dao određene rezultate, pa je tako broj prometnih nesreća pao u prvih devet mjeseci ove godine za 17 posto, prenosi Dnevnik.hr.