‘Trenutno smo u najtežem trenutku epidemije. Ključno je da se svi pridržavaju mjera‘

‘Trenutno smo u najtežem trenutku epidemije. Ključno je da se svi pridržavaju mjera‘

Vili Beroš nije došao na sjednicu Vlade zbog respiratornih problema. Ministar se testirao na koronavirus i nalaz mu je bio negativan

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice Vlade konstatirao da se Hrvatska trenutno živi “najteži trenutak epidemije”.

“Trenutno smo u najtežem trenutku epidemije. Ključno je apelirati na sve građane da se pridržavaju mjera Stožera. Riječ je ozbiljnim i promišljenim mjerama koje daju rezultate. One mogu biti još djelotvornije ako ih se svi pridržavaju. Nitko ne želi daljnje pooštravanje te raspravu o zatvaranju države”, rekao je Plenković.

Premijer je potom konstatirao da mu je rečeno da će Hrvatska u četvrtak, 12. studenog, po prvi puta imati preko 3.000 novozaraženih koronavirusom. “Dobro je, međutim, da imamo vrlo jasan trend smanjenja rasta novozaraženih. U zadnjih tjedan dana imamo samo 5,5 posto više novozaraženih. Zato govorimo o stagnaciji. Moramo biti oprezni, pogotovo zbog hospitaliziranih i onih na liječenju u jedinicama intenzivne njega i respiratorima”, dodao je Plenković.

“Svojom disciplinom, ponašanjem i bontonom, distanciranjem, nošenjem maske i higijenom možemo dovesti do smanjenja zaraze. Kako sada ulazimo u hladnije dane, važnije je redovito prozračivati zatvorene prostore jer se osobe koje borave zajedno u istima mogu zaraziti aerosolom.”

Premijer je potom ustvrdio da je nedavno usvojen rebalans proračuna te da je Vlada RH u sadržajnoj raspravi odbila interpelaciju rada Vlade u predmetu vjetroparka Krš-Pađene.

“Nakon što smo održali sjednicu o uvođenju eura, u javno smo savjetovanje pustili plan zamjene kune eurom. Sastavili su ga Hrvatska narodna banka i Vlada, a želimo ga usvojiti do kraja godine”, rekao je premijer.

Plenković je također rekao da je održan sastanak Berlinskog procesa na kojemu se razgovaralo o europskom putu Sjeverne Makedonije i Albanije te da napreduje planiranje obnove Zagreba i okolice pomoću novca iz EU fonda solidarnosti.

Premijer se također zahvalio ministru branitelja Tomi Medvedu na koordiniranju obilježavanja Kolone sjećanja u skladu s epidemiološkim mjerama.

Plenković je najavio da će Vlada poslije sjednice u javno savjetovanje dati Nacionalnu razvojnu strategiju.

Ministar zdravstva Vili Beroš nije došao na sjednicu Vlade zbog respiratornih problema. U međuvremenu se testirao na koronavirus i nalaz mu je bio negativan. Piše Jutarnji list