‘Tijekom prethodne recesije svi su nam snižavali rejting. Sada se događa suprotno. Evo zašto‘

‘Tijekom prethodne recesije svi su nam snižavali rejting. Sada se događa suprotno. Evo zašto‘

Agencija je pozitivno ocijenila napore Hrvatske na monetarnom i fiskalnom planu u upravljanju krizom koju je donio koronavirus

Iako nitko ne dvoji da je poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje u ocjenjivanju agencije Moody’s s Ba2 na Ba1 dobra vijest za zemlju, jučerašnje reakcije u javnosti su različite i kreću se od lagane euforije u Vladi do suzdržanosti dijela ekonomista oko daljnjih pozitivnih učinaka poboljšanog kreditnog rejtinga zemlje na njezinu ekonomiju i životni standard građana.

Agencija Moody’s podigla je rejting Hrvatske za jedan stupanj, na ‘Ba1’, ističući pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti. Istaknuli su kako je Hrvatska u srpnju, usred poremećaja koje je prouzročio koronavirus, primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM) II, uspješno zaključivši pripremnu fazu za ulazak u eurozonu zahvaljujući opsežnom programu reformi. Piše Jutarnji list

– Ljudi koji nas gledaju strogo i temeljito kažu da smo na dobrom putu – ocijenio je premijer Andrej Plenković.

Prepoznata politika

U ocjeni Moody’sa, naznačio je premijer, prepoznata je politika Vlade u kriznoj situaciji i pravodobnoj reakciji na krizu. – U proljeće, kada je kriza eskalirala i u drugim zemljama, poduzeli smo korake da održimo prihode i radna mjesta.

Pravovremeno smo izašli na domaća tržišta, kvalitetno surađivali s HNB-om, stabilizirali tečaj kune, snažne iskorake na međunarodna tržišta. Takvo upravljanje je pokazalo da je RH u stanju zadržati rejting, ali i dobiti iskorak kod Moody’sa – izjavio je premijer, izrazivši na temelju ocjena agencije Moody’s, ali i druge dvije najvažnije rejting agencije, uvjerenje kako će država ući u eurozonu i 2023. kunu zamijeniti eurom.

Ekonomist Goran Šaravanja suglasan je s najčešćim ocjenama da je Moody’sovo izvješće pozitivna i dobra vijest posebno, dodaje, kada se recentne ocjene rejting-agencija za Hrvatsku usporede s ocjenama koje su one davale Hrvatskoj tijekom prethodne  krize 2008. i 2009. – Tijekom prethodne recesije 2008. i 2009. Hrvatskoj su sve agencije snižavale kreditni rejting, a sada se događa suprotno, što znači da se način upravljanja krizom promijenio nabolje, ali i neke okolnosti su drugačije.

U međuvremenu je Hrvatska postala članica Europske unije i NATO-a, a odnedavno je i u tečajnom mehanizmu ERM 2 – rekao nam je Šaravanja. Iz ocjene Moody’sa, dodaje, vidljivo je da agencija pozitivno vrednuje napore koje je Hrvatska učinila na monetarnom i fiskalnom planu kako bi upravljala krizom koju je donio koronavirus i ispunila kriterije za ulazak u eurozonu. – Agencija pozitivnim procjenjuje i izglede Hrvatske da izađe iz recesije, cijeneći, među ostalim, dogovoreni iznos na koji Hrvatska može računati u nastupajućem proračunskom razdoblju EU – napominje Šaravanja.

Tečajna stabilnost

Ulazak u tečajni mehanizam ERM 2 i za Šaravanju je najvažniji čimbenik koji je pridonio rastu našeg kreditnog rejtinga jer je, kaže, za investitore najvažnija tečajna stabilnost. Kako se Hrvatska bude približavala punom članstvu u eurozoni, zaključuje Šaravanja, tako će jačati njezina monetarna stabilnost, a samim time i kreditni rejting. Josip Tica s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj zagrebačkog Ekonomskog fakulteta suzdržan je oko pozitivnih učinaka poboljšanja kreditnog rejtinga zemlje na ukupna gospodarska kretanja u njoj.

– Nije slučajno da se Moody’sova najnovija ocjena temelji na ulasku Hrvatske u tečajni mehanizam ERM 2 i uopće na uklanjanju valutnog rizika koji donosi eurozona. Ulaskom u eurozonu u istoj valuti ćemo proizvoditi i zaduživati se što je za naše vjerovnike sjajna vijest, ali kakvu će korist od toga imati građani drugo je pitanje – poručio nam je Tica.

Kada se, dodaje Tica, kreditni rejting države stavi u kontekst gospodarskog razvoja i poboljšanja standarda hrvatskih građana, koje svi priželjkuju i koje je nužno, onda se, mora imati na umu da se ocjena o kreditnom rejtingu neke države temelji na njezinu gospodarskom rastu, ako ga ima, deficitu proračuna i visini javnog duga.

Razvoj situacije

– Iz tako posloženih kriterija za ocjenu o kreditnom rejtingu jasno je da će građani benefite poboljšanja rejtinga osjetiti samo ako uz smanjenje proračunskog deficita i javnog duga imamo i izražen gospodarski rast. U našem slučaju, i prije krize koju je izazvao koronavirus nisu postojale stope gospodarskog rasta da bi se podigao životni standard građana i koliko-toliko se približili razinama razvijenih članica Unije, i to je svima jasno – upozorava Tica.

On je, kako kaže, nalaz Moody’sa, u dijelu u kojem se pozitivno ocjenjuju napori Vlade da se očuva gospodarska aktivnost unatoč epidemiji, sklon vidjeti kao poticaj Vladi da i dalje nastoji potaknuti gospodarsku aktivnost u zemlji, a ne je, ističe, susprezati i demotivirati. Tica je suzdržan oko procjena da će naš rejting, kako se zemlja bude približavala eurozoni, samo jačati. – To ćemo tek vidjeti, ne znamo kako će se dalje razvijati situacija s koronavirusom i kakve će poteze vući Vlada – zaključuje on.

Podsjetili iz HGK: Moody’s je najmanje sklon promjeni ocjena

Hrvatska gospodarska komora, pozdravljajući Moody’sovo poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske, podsjeća kako se naša zemlja i dalje nalazi u neinvesticijskom dijelu rejtinga spomenute agencije. U Komori skreću pozornost i na ocjene koje je Hrvatska posljednjih godina dobila od druge dvije najvažnije rejting-agencije, Fitcha i Standard and Poors, konstatirajući kako se rejting države od 2016. dosad kod sve tri agencije poboljšava. – Moody’s se pokazao kao rejting-agencija najmanje sklona promjenama ocjena. Kada se promatra Hrvatska, u dugom razdoblju od 1997. Moody’s je svoju ocjenu do jučer promijenio samo dva puta, dok su Fitch i S&P svoje ocjene mijenjali šest puta – kažu u HGK i zaključili kako je ovo sigurno dobra vijest za Hrvatsku.