Usijanje izbora u HDZ-u: Prijetnje smrću bivšem zapovjedniku 151. brigade s kutijom u kojoj su bile tri zaklane kokoši…

Usijanje izbora u HDZ-u: Prijetnje smrću bivšem zapovjedniku 151. brigade s kutijom u kojoj su bile tri zaklane kokoši…

Josip Mahović Pini kandidat za predsjednika GO HDZ-a Samobor dobio je prijetnje smrću s kutijom u kojoj su bile tri zaklane kokoši.

Unutarstranački izbori u HDZ-u ovih dana su došli do usijanja posebice oni koji se odnose na izbore za Zagrebačku županiju. Izbornu utrku za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije uz uglednog odvjetnika Damira Mikuljana je i gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk. Kandidati za četiri potpredsjednička mjesta u timu Mikuljana su; Marica Mikec, Josip Mahović, Tomislav Lukšić i Franjo Lazarin, a kod Turka kandidature su istaknuli; Javor Bojan leš, Tomislav Landeka, Tomislav Masten i Božidar Škrinjarić.

No, ono što je zaprepastilo građane Samobora ali i svekoliku javnost je upravo to što se dogodilo Josip Mahoviću Piniju bivšem zapovjedniku 151. samoborske brigade i kandidatu za predsjednika GO HDZ-a Samobor koji je u timu Damira Mikuljana za izbornu utrku HDZ-a Zagrebačke županije.

Naime, Mahović je prije nešto više od 2 mjeseca u dvorištu svog skladišta u selu Rakovica pronašao tri mrtve kokoši bez glave, no u tom trenu on je pomislio da se radi o napadu tvora ili lisice te tome nije pridavao nekog velikog značaja. Ali, sredinom prošlog tjedna netko mu je ispred vrata dostavio kutiju sa zaklane tri kokoši bez glava. Kako je Mahović najavio kandidaturu za predsjednika GO HDZ-a Samobora sasvim je razvidno da je ova prijetnja povezana sa unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Pini je posljednjih nekoliko mjeseci intezivno nastupao i najvaljivao svoju kandidaturu u Samoboru, a posebice u svojim govorima je istaknuo borbu protiv nepotizma, klijentelizma i korupcije kako u redovima HDZ-a tako i u gradu Samoboru.

Podsjetimo, Josip Mahović Pini rođen je u 1960. godine u Samoboru. S početkom raspada bivše države stavlja se na raspolaganje Hrvatskoj i počinje sa suradnjom u Ministarstvu obrane na Tuškancu. Prva zadaća na prostoru Samobora bila mu je formiranje 50. bojne Zbora narodne garde u Samoboru, koja je formirana u sastavu policije, a s kojom je 26. lipnja 1991. godine, u vrijeme “slovenskog rata” provedena mobilizacija, što je detaljnije opisano u monografiji 151. samoborske brigade HV-a. Nakon toga slijedilo je formiranje brigade, u kojoj je u početku bio operativac. S dodjelom prvih činova 1992. godine dobiva čin natporučnika, a u zapovjedništvu brigade obnaša više dužnosti.

Zapovijedanje brigadom preuzima u srpnju 1992. godine i tu dužnost obnaša do kraja prosinca 1999., kada su ukinute ratne postrojbe. Nakon toga radi u zapovjedništvu I. korpusa OS RH, čiji je zapovjednik bio general Stojković, kao načelnik Odjela za ljudske resurse, sa zadaćom da se iz ratnih postrojbi osnuje mirnodopska vojska moderne Hrvatske. Od ljeta 2005., s novim promaknućem u G1 HKoV-a, do jeseni 2008. godine radi kao “personalac” kopnene vojske. Nakon bolesti i 5 mjeseci intenzivnog liječenja ne odlučuje se za moguću i zasluženu mirovinu, već mijenja dužnost i od 2008. godine je voditelj Odsjeka za vojnu povijest na Hrvatskom vojnom učilištu, s činom brigadira.

Mahović je u svom kraju poznat kao vrijedan i pošten čovjek koji nema neprijatelja, stoga mu nije jasno iz kog razloga bi netko njemu slao mafijaške poruke, saznajemo iz izvora bliskih Piniju.

Kako iz filmova o mafiji se zna da poruke sa odrubljenom konjskom glavom i mrtvim ribama ne donose ništa dobro Mahović je odlučio cijeli slučaj prijaviti Policijskoj postaji Samobor kao i nadležnim tijelima stranke HDZ-a. (A.R.)