Neočekivani potez koji dokazuje da je Milanović napravio korak udesno: Nema skrivene poruke…

Neočekivani potez koji dokazuje da je Milanović napravio korak udesno: Nema skrivene poruke…

U javnim polemikama između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića premijer uporno ponavlja tezu kako je Milanović postao saveznik krajnje desnice. Zadnje je bila izravna optužba da je u sprezi sa zastupnicom iz Domovinskog pokreta Karolinom Vidović Krišto. Piše Ivanka Toma Jutarnji list

Plenković navodi kako Milanović ima slijed od ‘vojne lekarke’ (tako je nazvao njegovu majku jer je radila u bivšoj vojnoj bolnici u Dubravi), tvrdnje da se današnji premijer rugao predsjedniku Tuđmanu, a glasnogovornika Vlade optužuje da je ‘yutelova škola’. Potom izdvaja izjave Vidović Krišto koja vladajuće naziva trgovačko-srpskom koalicijom.

Neočekivani potezi

– Ta sprega između Vidović-Krišto i Milanovića je jasna. A zašto sada poruke uoči Vukovara? Tu je još laži. Danas je izrekao novu laž, da smo mi protiv rasprave o kršenju Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata u BiH. Ni jedna izjava nije slučajna, sve je to planirano iz usta predsjednika države – izjavio je Plenković prije dva dana.

Premda na prvu optužba da je bivši predsjednik SDP-a, kojega je ova stranka kandidirala za šefa države, u sprezi s krajnjom desnicom u nastojanjima da se politički diskreditira Plenkovića kao predsjednika HDZ-a i premijera zvuči pomalo paranoično, neki su Milanovićevi potezi doista neobični i neočekivani.

Tako je nedjelju navečer stigla vijest da je Milanović bio na premijeri dokumentarnog filma “Demo”, redatelja Branka Schmidta, snimljenog u produkciji HRT-a. Film je ratna ljubavna priča o Miodragu Demi, stopostotnom ratnom vojnom invalidu, dugogodišnjem bliskom suradniku Milana Bandića i članu njegove Stranke rada i solidarnosti.

S obzirom na povijest odnosa Milanovića i Bandića, te na Demin politički background, obavijest da je predsjednik došao na promociju pomalo je iznenađujuća i otvara pitanje kakvu političku poruku Milanović šalje ovim činom koji se odigrava uoči obljetnice pada Vukovara.

U Uredu predsjednika tvrde da je nema. Kažu da je Demo osobno pozvao Milanovića na promociju kad su se sreli na obilježavanju obljetnice Tigrova, a poslije je u Ured i službeno stigao poziv koji je Milanović prihvatio. Ističu da predsjednik ide na svečanu promociju filma o stradalniku Domovinskog rata.

No Demo nije samo branitelj koji je stradao u ratu, nego i jedan od bitnijih političkih aktera. Valja se prisjetiti braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66 ispred zgrade Ministarstva branitelja u Zagrebu. Taj je prosvjed trajao od 20. listopada 2014. do 27. travnja 2016., punih 555 dana. Njegov početak poklopio se s odlaskom Milana Bandića u pritvor i govorilo se kako je u pozadini zapravo prosvjed zbog pritvaranja zagrebačkog gradonačelnika. Tim prije što su u samim počecima iza njega stajali upravo Miodrag Demo Mirko Ljubičić Šveps.

Branitelji su pod šatorom u Savskoj organizirali peticiju protiv “političkog hapšenja Bandića”. A Bandić je njima osigurao logistiku, te čak otkrio spomenik Nevenki Topolović, ženi koja je bila stopostotni HRVI i umrla je tijekom prosvjeda. Na šatoru je bila parola “1991-oba su pala, 2015-oba će pasti”, koja je poručivala da je glavni cilj šatoraša smjena tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića.

Iz Vlade su dođli samo ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, te ministar obrane Mario Banožić.

– Demo je moj kolega iz 90. godine, prijatelji smo 30 godina  – rekao je Medved u nedjelju poslijepodne.

Odugovlačenje

Braniteljski prosvjed na kojemu se rušilo Milanovića kao premijera nije jedini događaj zbog kojeg čudi današnji pozitivan stav Milanovića predsjednika Republike prema Demi. Naime, Demo se javno volio pohvaliti kako je intiman sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, da ga je vjenčao i krstio mu oba sina. Kada je Košić 2016. godine s oltara pozivao vjernike da ne glasaju za one koji su digli ruku za “Lex Perković” – dakle nipošto za Milanovića i SDP, Demo je čvrsto stao u Košićevu obranu.

U Uredu predsjednika pokušali smo doći do odgovora na pitanje kakve političke poruke Milanović želi poslati odlaskom na promociju filma “Demo”. Nismo, međutim, dobili nikakav odgovor, nego samo ponovljenu tvrdnju kako to nema nikakve veze s obilježavanjem godišnjice tragedije u Vukovaru.

Na Pantovčaku još ne žele otkriti ni kako će predsjednik postupiti na Dan sjećanja. Jasno je da neće sudjelovati u koloni jer smatra da njeno održavanje nije opravdano zbog pandemije koronavirusa, ali ne odgovara hoće li uopće otići u Vukovar i tamo zapaliti svijeće i položiti vijenac za žrtve. Na pitanje postoji li razlog zbog kojega odugovlači s odlukom, također nema odgovora. Pantovčak, čini se, ne brine što bi se odlazak predsjednika na promociju dokumentarnog filma “Demo” mogao shvatiti kao potvrda Plenkovićeve tvrdnje da je Milanović u svojevrsnoj sprezi s krajnjom desnicom. Moguće je, naime, da nakon promocije Milanović ispadne “velik” jer je došao pogledati film premda se radi o osobi koja ga je rušila s vlasti, a da Plenković ispadne “sitan” jer se tamo neće pojaviti.

Zanimalo nas je kako na to gledaju u Milanovićevoj bivšoj stranci. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin odgovorio je da njih nitko nije zvao na promociju, a o ovim Milanovićevim potezima ne razmišlja. Piše Ivanka Toma Jutarnji list