U Brodsko posavskoj županiji 80 novozaraženih, uvode se strožije mjere…

Nakon redovne sjednice Stožera CZ BPŽ održana j i medijska konferencija na kojoj je bilo riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kao i mjerama koje se provode ili su u najavi.

Načelnik Stožera CZ BPŽ, Stjepan Bošnjaković kazao je kako je epidemiološka situacija u Brodsko-posavskoj županiji i dalje iznimno nepovoljna i na dnevnoj razini bilježe se troznamenkasti brojevi novozaraženih. Prema podacima u protekla dva tjedna bilježi se prosječno 90 novozaraženih osoba dnevno. Samo u studenom imali smo 1425 novooboljelih što je gotovo 50 % od ukupnog broja zaraženih od početka pandemije. Aktivno je oko 650 slučajeva, a od početka epidemije preminulo je 25 osoba. Bošnjaković je kazao kako smo od početka srpnja 2020. do sredine listopada imali ravnomjernu krivulju rasta, a od sredine listopada broj novooboljelih počeo je naglo rasti kao i u cijeloj RH. Brodsko-posavska županija tako je u vrhu među 5-6- hrvatskih županija po incidenciji na 100.000 stanovnika.

Na današnjoj sjednici Stožera CZ BPŽ prihvaćen je prijedlog za izmjenu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije koja je na snazi do 30. 11. 2020. koji će tijekom dana biti poslan Nacionalnom stožeru CZ na prihvaćanje. Nove mjere, dodaje Bošnjaković, bit će nešto strože i sveobuhvatnije. Mjere se jednim djelom odnose na okupljanja, jednim na gospodarske subjekte kao i na sustav socijalne skrbi. Strukturirane su na način da predstavljaju ograničenja, odnosno zabrane, obveze te mjere i preporuke. O novim mjerama i pravilima Brodsko-posavska županija, odnosno Stožer CZ BPŽ, izvještit će javnost nakon što budu potvrđene i prihvaćene od strane Nacionalnog stožera CZ.

Obzirom da su kapaciteti bolnica za liječenje COVID pozitivnih osoba već popunjene sa preko 60%, na današnjoj sjednici dogovoreno je kako će se Ministarstvu zdravstva RH uputiti zahtjev za određivanje tzv. “sekundarnog centra” za liječenje srednje teških i blažih oblika bolesti za što je predložena bolnica “Sveti Rafael” na Strmcu.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković kazao je kako u zadnja tri tjedna bilježimo pogoršanje epidemiološke situacije prema broju novooboljelih, a razlika između zadnja dva tjedna je otprilike 1%. što znači da broj novooboljelih i dalje raste ali ne sa onom dinamikom kako je rastao ranije. Prisutna su multicentrična žarišta kao što su privatna okupljanja, obiteljskih događaja i unutar gospodarskih subjekata. Do sada je na području BPŽ zabilježeno 2836 slučaja oboljelih od početka epidemije u podjednakom broju kako muških tako i ženskih osoba.

Od 0-9 godina oboljelo je 45 osoba, od 10 do 19godina 285, od 20 do 29 godina 422, od 30 do 39 godina 456, od 40 do 49 godina 480, od 50 do 59 godina 469, od 60 do 69 godina 343, od 70 do 79 godina 223, te od 80 do 89 godina 100 osoba. Dr. Cvitković osvrnuo se i na obolijevanja unutar zdravstvenog sustava te kazao kako smo do sada zabilježili 224 slučaja zaraze zaposlenika zdravstvenih ustanova. Zamolio je da se u vremenu pred nama pokušamo pridržavati svih propisanih mjera jer bez suradnje sa građanima teško da ćemo uspjeti izaći na kraj s nastalom pandemijom. Primjetan je i veći broj hospitaliziranih kao i broj osoba s težim kliničkim slikama i očekuje se porast toga broja u tjednima pred nama.

Ravnatelj OB “Dr. Josip Benčević” iz Slavonskog Broda dr. Josip Samardžić kazao je kako s današnjim danom bolnica broji 58 hospitaliziranih slučajeva od čega su 48 u COVID1 i COVID2 zgradama te 10 u COVID intenzivnoj jedinici liječenja. Jučer (15.11.2020.) zaprimljeno je 11 pacijenata, a 8 ih je otpušteno. Dobra vijest je kako u posljednja 24 sata nema preminulih. U bolnici se nalazi i 7 štićenika Doma za starije i nemoćne. U samoizolaciji se nalazi 69 djelatnika te je 41 djelatnik trenutno pozitivan na virus SARS-CoV2. Ove velike brojke, dodaje Samardžić zahtijevaju stalnu prilagodbu i premještanje kapaciteta već prema dinamici širenja virusa. Za sada bolnica raspolaže s dovoljnim kapacitetima, ali je pozdravio odluke Stožera CZ BPŽ u smislu anticipiranja mogućeg razvoja situacije.

Načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić kazao je kako prema evidenciji PU s današnjim danom imamo 1359 osoba pod mjerom samoizolacije. Policijski službenici nastavljaju provoditi nadzor osoba u samoizolaciji i njihovih kontakata. Zajedno s inspektorima civilne zaštite nadziru rad ugostiteljskih objekata kao i poštivanje svih epidemioloških mjera kod nekih događanja. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 31 policijski službenik od čega je 11 osoba oboljelo. Unatoč tomu policijska uprava nesmetano radi.

ss/dm