Ujedinili se Pametno i SiP, sad se zovu Centar…

Ujedinili se Pametno i SiP, sad se zovu Centar…

Pametno i Stranka s Imenom i Prezimenom od sada će djelovati zajedno pod nazivom Centar. Prvo ravnopravno ujedinjavanje dviju političkih stranaka u Hrvatskoj za cilj ima okupljanje što većeg broja uglednih pojedinaca, a zalagat će se za više građanskih sloboda, manji utjecaj države u ekonomiji i promovirati snažne antikorupcijske politike, poručuju. Javlja N1 info

Na Skupštini stranke Pametno održanoj u nedjelju, u članstvo i predsjedništvo u ravnopravnom odnosu primljeni su predstavnici Stranke s Imenom i Prezimenom, čime se dogodio čin spajanja ovih sestrinskih stranaka pod novim nazivom Centar. Prvo ravnopravno ujedinjavanje dviju političkih stranaka u Hrvatskoj za cilj ima okupljanje što većeg broja uglednih pojedinaca, a zalagat će se za više građanskih sloboda, manji utjecaj države u ekonomiji i promovirati snažne antikorupcijske politike, kako bi potaknula stvaranje zdravijeg državnog uređenja koje bi jamčilo dugoročni opstanak Hrvatske.

“U okviru tih nastojanja, Centar će u što kraćem roku pokušati zadobiti povjerenje birača iskazano u anketnom rejtingu većem od pet posto te se pripremiti za lokalne izbore, kako bi u svim urbanim centrima ponudili program i kandidate koji mogu realizirati stvarne promjene”, poručili su iz Centra.

Na izbornoj skupštini članovi su izabrali supredsjednički model vođenja stranke, na čijem će se čelu tako naći Dalija OreškovićMarijana PuljakMarin Račić i Dario Carev kao supredsjednici Centra.

Budući da hrvatski zakoni ne dopuštaju pravnu mogućnost formalnog spajanja dviju stranaka, spajanje se tehnički provodi kao personalna fuzija, na način da se članovi Stranke s imenom i prezimenom učlanjuju u Pametno koje mijenja ime u Centar, pod kojim će se, kao jedinim zajedničkim imenom, izlaziti na sve sljedeće izbore. Čim se otvori zakonska mogućnost, provest će se i formalno-pravni koraci fuzije.

Podsjetimo, Pametno i Stranka s Imenom i Prezimenom suradnju su započele koalicijskim izlaskom na posljednje parlamentarne izbore, pod nazivom Koalicija centra.

“Velik dio birača koji traži svoju političku opciju i među malim strankama, kao i u umjerenijim stajalištima dviju vodećih stranaka, samoinicijativno se izjašnjava da pripada centru. No, kada treba programski prepoznati centar i birati ga na izborima, tada se zbog nejasnih populističkih i protestnih ponuda to biračko tijelo najviše mrvi i raspršuje prema raznim ponuđenim listama i strankama, pa i onima lijevijima od SDP-a ili desnijima od HDZ-a. Nazivom stranke Centar osigurava se mogućnost okupljanja tog umjerenog centrističkog biračkog tijela u znatno većem broju negoli ijednim drugih razlikovnim pojmom, a izradom kvalitetnog programa, čemu su naše stranke i do sada težile, pa i ostvarivale prema procjenama analitičara i medija, držimo da ćemo tom biračkom tijelu kao stranka Centar biti ključna stranka na raznim izborima”, poručili su.