Umjetnici opere HNK-a u dramatičnom pismu prozivaju Upravu: Nisu nas obavijestili o zaraženom kolegi, Covid-19 se proširio; jedan umjetnik je u KBC Dubrava i u teškom je stanju…

Umjetnici opere HNK-a u dramatičnom pismu prozivaju Upravu: Nisu nas obavijestili o zaraženom kolegi, Covid-19 se proširio; jedan umjetnik je u KBC Dubrava i u teškom je stanju…

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi podnio je u ponedjeljak kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv intendantice zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, Dubravke Vrgoč.

Kako ekskluzivno doznaje portal Direktno, prijavu je podnio tajnik Sindikata Domagoj Rebić, i to po osnovi čl. 180 Kaznenog zakona koji se odnosi na postupanje u vezi sprečavanja širenja zarazne bolesti. 

Protiv Vrgoč podignuta je i prijava Državnom inspektoratu radi nepravilnosti u radu HNK-a.

‘Nemate vi šta zvati epidemiologe, ja sam tu za vas’

Zbog svega reagirali su pismom i sami umjetnici iz Opere, a kojega donosimo u cijelosti:

“Uprava HNK prekršila je važeće propise te izbjegla zaštititi svoje djelatnike svjesno nas izlažući riziku na način da je Uprava ODBILA obavijestiti ansamble o zaraženom statistu virusom Covid-19 od kojeg se zaraza počela širiti. Naime, nakon sporne predstave ‘Seviljskog brijača’ 29. listopada 2020., jedan statist obolio je od Covida-19 te javio Upravi koja je nakon toga privatno obavijestila samo dvoje djelatnika, gospodina D. R. i gospođu I. L., dok je u predstavi sudjelovalo cca. 30-ak ljudi te je oboljeli dijelio garderobu s našim kasnije zaraženim kolegama.

Pritom su u bliskom kontaktu bile garderobijerke i šminkerice koje se ovom prilikom zaboravljaju te ih nikada nitko nije obavijestio o cijeloj situaciji. Dakle, jasno je da zaraza kreće iz garderobe HNK-a. Uprava to i dalje negira, međutim ansambl zbora opere od Uprave zahtijeva objašnjenje koje se moglo svesti na ‘ali statist je dobro, nema teži oblik bolesti’ te ‘nema potrebe za panikom’!!! Također sugerira se kolegama da se u javnost ide s teorijom kako se nisu zarazili unutar HNK.

Mišljenje dr. Bernarda Kaića glavnog epidemiologa, kojega je kontaktirala osobno naša kolegica, a ne Uprava čija je to bila dužnost, vrlo je jasno međutim u kontradiktornosti s informacijama i fotografijama koji oni službeno dobivaju od naše Uprave, a koja filtrira i modificira podatke o uvjetima u kojima mi radimo na sceni. BEZ DISTANCE, BEZ MASKE.

Primjerice, u operi Carmen, čija je premijera bila 23. listopada na vrhuncu zaraze, gdje smo simulirali orgije, povraćanje, puzanje po podu, i to nas 40-ak na sceni!!!! Gospođa Vrgoč na svoju ruku potom mijenja uredbe i pravilnike od projekta do projekta. Tako smo u jednom danu dobili čak dva različita pravilnika. Higijena je pritom užasna. U Velikoj pokusnoj dvorani u kojoj održavamo probe, jedni nakon drugih, bez dezinfekcije, s nagomilanom prašinom i smećem po kutevima, bez stanke od pola sata, fluktuira i drama, i zbor, solisti, opera…

Nakon jednog sastanka, direktor Opere Marcello Mottadelli u jednom trenutku nakon sastanka pred nekolicinom kolega jasno priznaje svijest o svojoj odgovornosti i riziku kojem izlaže ansambl. Pritom, maestro potpuno gubi kontrolu nakon reakcije jedne kolegice, koja mu tri puta ponavlja pitanje zašto ne obavještava ansambl te da je to neozbiljno i neodgovorno ponašanje u ovakvoj situaciji. Gospodin ravnatelj gubi kontrolu i viče na kolegicu, ali nastavlja dalje svoju politiku, tj.direktivu Intendantice Vrgoč forsirajući daljnji rad Opere.

Probe staju tek kada kolege iz zbora i orkestra u cirkulirajućim mejlovima potvrđuju svoju zarazu. Uprava prisiljena stati s radom šalje samo dio ansambla na testiranje te nekim nejasnim neslužbenim dopisom bez pečata obavještava zbor i orkestar da su u izolaciji i to RETROGRADNO tjedan dana na bolovanju.

Dan nakon toga sporni dokument povlače jer jedan od potpisnika ne želi potpisati taj dokument!! Dok vam ovo pišem, dobivamo optužujući mail od zamjenika sindikata predsjednika sindikata drame, Luke Dragića koji potpuno negira postojanje opasne situacije u operi. Isti nas optužuje za pomanjkanje dijaloga što je potpuno neutemeljeno jer mi, od travnja kad je iskrsnuo problem pokušavamo riješiti stvar razgovorom, dakle punih sedam mjeseci.

Međutim svaka rasprava završi s insinuacijama intendantice ‘odvojite se onda od HNK’ te ‘nemate vi šta zvati epidemiologe, ja sam tu za vas’. Sve informacije koje dobiva Ministarstvo, HZJZ ili druge institucije, su MODIFICIRANE I NEREALNE stvarnim uvjetima rada. Kako je ona tu za nas može vam posvjedočiti nekoliko kolega zaraženih nemarom i nebrigom iste osobe.

Želim na kraju naglasiti, mi Umjetnici Opere HNK Zagreb, svi volimo svoj posao, svoj poziv, odrastali smo odričući se u mladosti za svoj sadašnji posao. Scena nama znači život, ali način na koji se postupa s nama u Operi žalostan je primjer davno premašene vladavine autokrata i samovoljnih monarha”.

Zašto se šutjelo?

Doznajemo i da je jedan član Zbora opere hospitaliziran u KBC Dubrava i ima teže simptome.

Nažalost, ima još bolesnih članova, saznaje Direktno. U nekoliko ansambla HNK-a, a to su Zbor, Opera, Balet i Orkestar, ima također zaraženih umjetnika. Situacija nije dobra.

Zašto je i u ime čega intendantica Vrgoč dopustila širenje opasnog virusa, unatoč upozorenjima djelatnika? Očekujemo da se i sama izjasni o ovom ozbiljnom problemu.

Otkazan balet

Zbog aktualne situacije s korona virusom, HNK je odgodio i balet “Ponos i predrasude” koji je bio na rasporedu u utorak, 17. studenog, a umjesto njega prikazat će se predstava “Idiot”. Javlja direktno.hr