Žene u crnom održavaju akciju u središtu Beograda: ‘Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!‘

Žene u crnom održavaju akciju u središtu Beograda: ‘Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!‘

‘Istina o zločinima počinjenim u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća ne smije biti sahranjena zajedno sa žrtvama‘

Aktivistička mirotvorna organizacija “Žene u crnom” iz Srbije, 18. studenoga u središtu Beograda održat će mirovnu akciju u, kako navode u priopćenju, crnini i šutnji pod geslom „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!“. Doznaje Jutarnji list

– Žao nam je što zbog epidemioloških mjera ove godine nećemo prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. I ovom prilikom izražavamo suosjećanje i solidarnost s obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara – navodi se u njihovom priopćenju.

Žene u crnom podsjetile su danas kako je “19. rujna 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cvijeće pred tenkove, ispratio Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramotnijih događaja u povijesti Beograda, prekriven zavjetom šutnje i poricanja!”

– Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tijekom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništena je povijesna jezgra grada; Vukovar je postao simbol barbarskog uništavanja gradova u ratu… Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi, dok je više hiljada bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji. Za zločine urbicida, za osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika/ca u Srbiji još uvijek nitko nije odgovarao, što ukazuje na kontinuitet nekažnjivosti”, tvrdi organizacija u priopćenju.

– I ove godine obratili smo se nadležnim institucijama (općinama Zrenjanin i Žitište na kojima su se nalazili logori) sa zahtjevom da se na mjestima stradanja i mučenja u logorima Stajićevo i Begejci postave spomen-ploče, što bi bio doprinos procesu obnove povjerenja i pomirenja, kao i uvažavanje dostojanstva žrtava tih logora i njihovih porodica. Naši zahtjevi nisu uslišeni, što ukazuje na nedostatak političke volje i moralne odgovornosti u odnosu na zločine počinjene u naše ime – navode u priopćenju.

– Povodom 29. godišnjice zločina u Vukovaru, država Srbija i njene institucije dužne su utvrditi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru. Dužne su utvrditi punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriti grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji. Dužne su pokrenuti sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu, podsjećaju Žene u crnom.

– Dužne su također uvažiti zahtjev Žena u crnom i Art klinike, koji je potpisalo više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima, te podržati druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima. Dužne su pokrenuti zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima – pišu u priopćenju.

– Ako se država Srbija ne suoči sa teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti zarobljenici politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja opravdavati rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenim u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća ne smije biti sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršitelji ne smiju izbjeći moralnu, političku i kaznenu odgovornost. To je preduvjet pravednog mira i regionalne stabilnosti – podsjećaju Žene u crnom.