Nakon teške bolesti preminuo Tomislav Merčep…

Nakon teške bolesti preminuo Tomislav Merčep…

Preminuo je Tomislav Merčep, objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Merčep je umro u ponedjeljak navečer u 22 sata, nakon dugotrajne i teške bolesti. Njegova supruga je rekla da nema komentara i da ne može ni potvrditi ni negirati vijest, ali vijest je potvrdio Branimir Glavaš.

– Čuo sam se sa njegovom suprugom i rekla mi je da je Tomislav preminuo sinoć oko 20.30. Uz moždane udare ranije, završio je i bolnici jer mu je pukao čir. Dobio je i upalu pluća, ali koliko dosad znaju, nije od korone – rekao je njegov suborac i prijatelj Branimir Glavaš.

Merčep je bio zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj poljani, kojeg je Vrhovni sud Republike Hrvatske 2017. godine pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina.

Tijekom inkriminacije, kako stoji u presudi, optuženik je u svojstvu savjetnika MUP-a, u okviru kojeg je postojala pričuvna postrojba stacionirana u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu, nad kojom je on imao faktičku ovlast, djelovao kao stvarni zapovjednik te postrojbe, ovlašten time za izdavanje zapovijedi svojim podređenima te iako je znao da njemu podređeni nezakonito postupaju neovlašteno lišavajući slobode, pljačkajući, zlostavljajući, tjelesno povređujući i ubijajući civilne osobe nije poduzeo mjere da takva nezakonita postupanja spriječi i suzbije.

Za zločine počinjene u Pakračkoj Poljani nad civilima srpske nacionalnosti krajem 1991., hrvatska javnost doznala je još 1997. kada je Miro Bajramović, jedan od pripadnika Merčepove postrojbe, o njima svjedočio u intervjuu za tadašnji tjednik Feral Tribune. Prema njegovim riječima Merčep je za sve to znao, iako nije osobno sudjelovao u likvidacijama. Dio žrtava ekshumiran je 1992. godine.

Vrhovni sud ga je početkom godine prijevremeno pustio na slobodu s obrazloženjem da nije ranije kazneno osuđivan, da se ne vodi drugi postupci protiv njega i da se potpuno pridržava kućnog reda kaznionice. Također ističu da je do sada izdržao tri četvrtine izrečene kazne i da je dosadašnjim izdržavanjem u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja te da je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela, pišu 24sata.