Ministar: Nećemo se umoriti i nećemo stati dok ne nađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu…

Ministar: Nećemo se umoriti i nećemo stati dok ne nađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu…

Ministar Tomo Medved koji je danas sudjelovao u Koloni sjećanja za RTL Danas komentirao je Kolonu sjećanja, strahuje li da bi Vukovar mogao postati žarište koronavirusa te otkrio ima li konkretnih pomaka u odnosima sa Srbijom u otvaranju arhiva JNA te dobivanju informacija o lokacijama masovnih grobnica.

 ​Sudjelovali ste danas u Koloni sjećanja, ove godine s nešto manje sudionika iz jasnih razloga, ali ipak više od 500 koliko je preporučio Nacionalni stožer? 

Prije svega mi dozvolite da zahvalim svim ljudima koji su sudjelovali danas u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, znači ljudima koji su došli iskazati svoje poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, civilnim žrtvama  na poštivanju preporuka i poštivanju mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na dostojanstvenom obilježavanju. Preporuka je bila da bude do 500 ljudi no očito je ovdje i drugdje bilo više ljudi, to je pokazatelj osjećaja i svijesti hrvatskog naroda.

Ne bojite se da bi mogao Vukovar biti žarište?

Ne očekujemo povećanje. Odnosno ne očekujemo da će ovaj čin doprinijeti povećanju, a što se tiče samog kretanja ovih 5.5 km na otvorenom prostoru primijetio sam da se velika većina pridržavala mjera i da su nosili maske.

Među ostalima u koloni je bio i SDSS-ov Boris Milošević. Ono što i dalje muči Vukovarce su nestale osobe, u tom kontekstu ima li i mogu li se iz ovakvog poteza očekivati konkretni pomaci u odnosima sa Srbijom to jest znamo da svi iščekujemo njihovu bolju suradnju kada govorimo o otvaranju arhiva JNA i ostalih dokumenata koji bi mogli pomoći da se otkrije gdje su nestali? 

Želim ovdje izraziti jedan važan detalj da je državni tajnik Ministarstva branitelja Stjepan Sučić 23.listopada boravio u Srbiji s najvišim dužnosnicima Srbije koji rade na aktivnostima, koji su zaduženi za proces pronalaska nestalih osoba i da su tu dogovoreni snažni iskoraci glede razmjene saznanja i informacija.

Konkretno, kakve vrste? Je li to otvaranje arhiva JNA danas, sutra, preksutra? 

Ono što je jako važno je prije svega razmjena postojećih saznanja koje ima Republika Hrvatska i Republika Srbija, a potom i dostava informacijama o pozicijama odnosno o lokacijama masovnih grobnica. Ja očekujem da ćemo u narednih 30 dana imati još nekoliko sastanaka na najvišoj razini na tu temu i da ćemo u vremenu koje je pred nama, uvjeren sam zapravo u to da ćemo imati rezultate u pronalasku posmrtnih ostataka naših nestalih osoba.  Uvjeravam vas da ćemo u narednom periodu, to govorim na temelju ovog sastanka, imati konkretne rezultate.  Nećemo se umoriti i nećemo stati dok ne nađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu., kazao je Medved za RTL Danas