Stručnjak za sigurnost komentirao navodno premlaćivanje migranta: “Otisak na leđima tih izbjeglica potječe ili od štapa ili od pendreka, a ne od oružja kakvo spominju”

Stručnjak za sigurnost komentirao navodno premlaćivanje migranta: “Otisak na leđima tih izbjeglica potječe ili od štapa ili od pendreka, a ne od oružja kakvo spominju”

Njemački magazin Der Spiegel objavio je veliku istraživačku priču u kojoj optužuju hrvatsku policiju da je brutalno pretuka migrante na hrvatsko-bosanskoj granici. Iz Ministarstva unutarnjih poslova ovakve optužbe odbacuju. Kažu nije prvi put da su suočeni s ozbiljnim neutemeljenim optužbama. Donosi Dnevnik.hr

Snimku pretučenog migranta Ibrahima, mokrog i bez cipela, objavio je njemački magazin Der Spiegel. A pretukla ga je, tvrde, hrvatska policija, u ožujku ove godine. Incident se dogodio na hrvatsko-bosanskoj granici. S druge strane rijeke, vide se osobe u maslinasto-zelenim i plavim uniformama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje tko su oni odgovara: “Pa vidite da to nije jasno. A nije ni prvi puta. Bilo je raznih policijskih uniforma koje su se predstavljale kao hrvatska policija pa se ispostavilo da se netko obukao u odoru koja može sličiti odori hrvatske policije pa se nakon toga nitko nije ispričao.”

Ako je točno što piše Spiegel, tvrdi Sandra Benčić, onda Hrvatska ima ozbiljan problem.

“Ti policajci nemaju klasične uniforme hrvatske policije nego izgleda da se radi ili o umirovljenim policajcima ili nekim selektiranim grupama koje evidentno skrivaju identifikaciju hrvatske policije. To je posebno zabrinjavajuće ako imamo parapoliciju u ovoj državi”, kaže Sandra Benčić iz Možemo.

“Nekome kome nije u cilju da Hrvatska uđe u Schengen”, odgovor je ministra Božinovića na pitanje kome je u interesu u uniformi hrvatske policije tući ljude. 

Sve je snimio jedan od migranata koji je mobitel sakrio u donjem rublju.

“U tekstu se navodi da pripadnik policije vrti sa nekim oružjem. Sa nekom kuglom nekim objektom koji se nalazi na nekom štapu ili motki i onda se prikazuju fotografije izbjeglica koje su navodno dobile batine s tim oružjem. Međutim otisak na leđima tih izbjeglica potječe ili od štapa ili od pendreka, a ne od takvog oružja”, kaže stručnjak za sigurnost Goran Akrap.

Ovakvim snimkama, tvrdi, treba pristupati oprezno. “Vrlo često se i nevladine organizacije i oni koji na ovakav način iznose informacije ili ne ulaze u bit ili ne znaju pozadinu svih tih sukoba brojnih ilegalnih migranata. Ovdje ne govorimo o političkim nego ekonomskim migrantima”, kaže Akrap.

Migrante je, piše Der Spiegel, presrela slovenska policija. Kako nitko od njih nije zatražio azil predali su ih hrvatskoj policiji. Odvedeni su, tvrde migranti, do granice s BiH gdje su ih dočekali maskirani muškarci. Takvima, tvrdi ministar, ne pada napamet legalno preći granicu.

“Mladi muškarci, bez obitelji, koji organizirano dolaze do BIH, da bi organizirano nezakonito ušli u RH”, kaže ministar.

Centar za mirovne studije ne vjeruje policiji. Godinama upozoravaju na nasilna protjerivanja. Prozivaju MUP da su pristali na nezavisan monitoring tek nakon pritisaka iz EU.

“Ako toleriramo nasilje policije prema migrantima isto tako moramo biti svjesni da će se to nasilje preliti i prema hrvatskim građanima”, napominje Sandra Benčić.

A Most bi, uz policiju, na granicu doveo i vojsku.

“Ovo je naša kuća, u našu kuću se ulazi na vrata pokuca se i mi kažemo može li netko ući naravno ako predoči valjane dokumente. Ilegalno nam kroz prozor nitko neće ulaziti”, poručuje Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Slučaj lažnih nigerijskih stolnotenisača, posljednji je koji je uzdrmao Hrvatsku. Pokazalo se da su prevaranti. No postoji i slučaj u kojem su zbog nasilja dvojica policajaca suspendirani. A taj dan kad je pretučen Ibrahim hrvatska policija nema ništa evidentirano. Donosi Dnevnik.hr