Božinović: ‘Policija će od sada biti puno stroža, istraživat će se i pravne i fizičke osobe‘

Foto: screenshot

Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o novim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

Davor Božinović je rekao kako se nada da će nove mjere dovesti do usporenja zaraze, zato su i donesene.

– Mjere ovise o tome koliko će ih se građani pridržavati.Mjere znače samodisciplina svakoga od nas. Stožer donosi mjere, pratit će provodnu mjera i kontrolirati ih, rekao je.

Božinović je rekao kako je policija sastavni dio odluke o nadzoru provedbe mjera.

– Policija, Državni inspektorat i Ravnateljstvo civilne zaštite i Stožeri civilne zaštite po županijama, gradovima i općinama će se uključiti. Međutim, policija će sada biti u provedbi ovih mjera puno striktnija. Kroz temeljnu i kriminalističku policiju će istraživati eventualno postojanje prekršajne i kaznene odgovornosti pravnih i fizičkih osoba, rekao je Davor Božinović.

Božinović je rekao kako se cijelo vrijeme prati situacija u Hrvatskoj i susjednim zemljama te zemljama koje su uvele strože mjere i ne vidi da je to u nekoj mjeri zaustavilo ili pomoglo u borbi s virusom.

– Mjere donosimo racionalno i promišljeno i pratit će se kako će se mjere primjenjivati. Odlučivat će i epidemiološka situacija u budućnosti i eventualno poduzimanje novih mjera, rekao je.

Ilegalne zabave

– Kad su ovakve mjere bile kroz povijest dosta toga se selilo u nelegalne sfere, rekao je Božinović te dodao kako se cijelo vrijeme ukazivalo na nužnost pridržavanja mjera kako se ne bi moralo ići za represivnim djelovanjem.

– Nakon stupanja ove odluke na snagu, policija će se maksimalno angažirati na otkrivanju takvih mjesta, dodao je.

Uskoro opširnije…