Kešimir Macan: “Plenković i Milanović postali su puki zabavljači, za građane tu nema ništa”

Kešimir Macan: “Plenković i Milanović postali su puki zabavljači, za građane tu nema ništa”

Politički analitičar Krešimir Macan u Novom danu N1 televizije komentirao je odnose premijera i predsjednika, kao i situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Govoreći o komunikaciji premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, Macan je kazao kako građani uvijek gledaju ima li nešto za njih u cijeloj priči i da su shvatili da nema. 

“Oni su se pretvorili u dva zabavljača sa svojim pošalicama. Za građane osim neke puke zabave tu nema ništa”, rekao je. 

Nažalost, napominje Macan, vremena su teška da bismo se bavili takvom vrstom zabave. 

“Imamo koronakrizu koja ima svoje gospodarske posljedice. Ovdje se sve svelo na sukob dva ega, dvoje kolega koji su godinama surađivali. Obećanje o tvrdoj kohabitaciji se zaista pokazuje”, kazao je. 

Macan smatra kako je dobro što su usuglasili datume sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost te da će se vidjeti koji će biti rezultat tih razgovora. 

“Malo je točaka gdje se moraju sjesti i dogovarati. Oko ovih ključnih stvari poput modernizacije vojske, bilo bi dobro da se predsjednik sa svojim stručnjacima uključi. Zaboravili smo oko čega je krenula priča, trakavica traje predugo”, ističe. 

Najveći problem je razlika u pristupu oko koronavirusa. Barem bi tu trebao postojati neki konsenzus, da se ista poruka šalje javnosti, dodaje. 

O mjerama Stožera i koronavirusu

Napomenuo je kako se manjina građana pridržava mjera stožera. 

O Koloni sjećanja u Vukovaru, kaže kako misli da su svi shvatili da je bolje pustiti da ide protokol, nego da se zabrani. 

“Onda bi se išlo u Kolonu baš zato što se zabranilo. To je vrlo specifična Kolona u kojoj možete propisati okvira, ali zadnje što možete očekivati je da policija intervenira i tjera da nekog nosi masku, to je jednostavno takav dan”, kazao je. 

“Da mi u svijetu imamo rješenje koje radi, mi bismo ga primijenili. I zaključavanje donosi neke svoje rezultate, ali po kojoj cijeni. Zaključavanju treba vremena da proradi. Činjenica je da brojke ne rastu tako drastično više, ali su i dalje visoke. Ostaje pitanje može li zdravstveni sustav ovo izdržati”, dodaje. 

O radu lokalnih stožera, kaže kako je odgovornost dijelom i na njima te kako oni trebaju reagirati i tražiti strože mjere. 

Kratko je komentirao rade oporbe u Saboru i ima li koristi od interpelacija. 

“Ako rade od dana do dana teško, ako rade sustavno možda. Ja bi radio na tim malim upornim pomacima i na tim nekim malim stvarima koje brinu građane. Opozicija ima priliku, ako bude radila na temama koje se tiču izravno građane. Ovako, Sabor se doživljava kao nebitna govornica. Bilo bi korisnije da se uspostavi taj neki dijalog”, rekao je zaključno.