Počast žrtvama Veleprometa, Ovčare i Ernestinova…

Počast žrtvama Veleprometa, Ovčare i Ernestinova…

Na današnji dan prije 29 godina dogodio se najveći zločin tijekom srpske agresije na Hrvatsku – zločin na Ovčari. Na tom poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. godine pobijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba. Za mnogima se još uvijek traga.

Žrtvama će se odati počast programom koji počinje u 13 sati. Tijekom jutra, od 9 i 30, počast će se odati i Vukovarcima ubijenima u koncentracijskom logoru Veleprometu.

Veleprometovim hangarima su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale prihvatni centar u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili. Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

Stradanje mještana Ernestinova

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Parku skulptura obilježit će se i godišnjica stradanja mještana Ernestinova. Na današnji dan godine 1991. ovo je selo pretrpjelo najveću žrtvu u svojoj povijesti. Artiljerijski napad iz svih vrsta oružja trajao je gotovo pet sati. Tužna sjećanja živa su i nakon gotovo tri desetljeća.