Varaždinski poduzetnici: ‘Nitko s nama nije razgovarao, župan Čačić je uvijek najpametniji’

Varaždinski poduzetnici: ‘Nitko s nama nije razgovarao, župan Čačić je uvijek najpametniji’

U Varaždinskoj županiji, kao i u Osječko-baranskoj te gradu Daruvaru uvedene su nove, strože mjere u odnosu na ostatak Hrvatske.

– Zabrana održavanja svih javnih događanja vani na kojima je više od 20 osoba, zabrana za sve ugostiteljste objekte, privremena obustava kina, izlozbi, sportskih natjecanja, treninga, sportskih centara, terena… Ove odluke stupaju na snagu danas – rekao je Božinović. 

Mjere je zazivao Radimir Čačić, župan Varaždinske županije jer je Varaždinska županija jedna od tri europske regije s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika unutar sedam dana.Piše Ivan Tomašković 24sata

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije tražio je prekid rada ugostiteljskih i sportskih objekata.

Neslužbeno ta bi odluka trebala stupiti na snagu od sutra ili u ponedjeljak.

Varaždinski ugostitelji ističu da se o novim mjerama nitko iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije s njima nije konzultirao.

– Ma nikakve razgovore s nama nije vodio. Oni najbolje znaju. Nekad smo krivi za lopovluk, a sad smo krivi za širenje bolesti – rekla nam je Jadranka Behin, potpredsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin te vlasnica kafića Buba u Kućan Marofu i Kelemenu.

Razočaran je i Robert Magić iz TTS sportskog centra.

– Kao i uvijek nitko se s nama ne konzultira. Naš župan je uvijek najpametniji. Budući da je uspio izlobirati da se zatvore kafići i sportski objekti, nadam se da je uspio i izlobirati pakete pomoći za vlasnike ugostiteljskih i sportskih objekata – dodao je Magić koji zajedno sa svojom partnericom Mijom Ivanković vodi TTS.

U protivnom iz TTS će morati otpuštati ljude.

– Već sada radimo s minusom i ako neće biti mjera pomoći, morat ćemo otpustiti 17 zaposlenika pa će oni tada biti na teret državnom proračunu, odnosno koštat će državu 250.000 kuna – dodao je Magić.

Na tešku situaciju, čak i bezizlaznu situaciju ugostitelja upozorila je i Behin.

– Mnogi ugostitelji su praktički na aparatima i rade s gubitkom. Država nam je isplatila subvencije u prvom zatvaranju, pa se nadam da će i u drugom. Što se otpuštanja ljudi tiče, ja osobno neću otpuštati ljude, jer teško da ću ih opet dobiti nazad – zaključila je Behin.

Čačićeve mjere prokomentirao je i gradonačelnik Varaždina Čehok koji mu se oštro usprotivio. Drži da mjere Stožera civilne zaštite Varaždinske županije neće smanjiti broj zaraženih.

– Izvor zaraze nisu kafići, a još manje otvoreni prostori, kako to župan misli. Izvor zaraze su uredi, a pogotovo velika postrojenja i industrijski pogoni. Ako ne krenemo s ciljanim testiranjima od ponedjeljka, kako se to radi u Zagrebu a najavljuju i Međimurci, mi nećemo ništa postići – smatra Čehok.

Varaždinskom gradonačelniku je smiješna Čačićeva ideja da je „Advent kriv za sve“.

– Neka mi netko objasni kako bi se na 800 metara četvornih moglo zaraziti tridesetero djece koja kliže na otvorenom. Baš suprotno, mi trebamo građane potaknuti da izlaze van na zrak uz pridržavanje mjera. Župan će jednom morati odgovarati za stanje u Općoj bolnici Varaždin u kojoj nedostaju liječnici i sestre i u kojoj se ne stignu liječiti pacijenti koji ne boluju od COVID-a 19 – zaključio je Ivan Čehok.