Plenković se malo prepao, idu oštrije mjere čak i za crkve…

Plenković se malo prepao, idu oštrije mjere čak i za crkve…

Većina znanstvenika je na sastanku s premijerom jako kritizirala interpretacije molekularnog biologa Gordana Lauca, koji tvrdi kako rast stagnira. Premijer se odlučio prikloniti manje optimističnoj struji

Je li doista istina da rast zaraženih ne stagnira nego da je situacija sve gora, pitao je danas svoje znanstvene savjetnike, doznajemo, premijer Andrej Plenković na sastanku koji je s njima trajao čak tri i pol sata. Iz izjava nakon sastanka nije od njega bilo moguće doznati puno, osim da su se svi složili s novim mjerama Stožera. Piše Bojana Mrvoš Pavić 24sata

Premijer je, međutim, promijenio ploču – napokon je odlučio prikloniti se zabrinutim znanstvenicima, koji su većina u 15-članom Savjetu. Oni već dugo upozoravaju da je stanje kritično; broj umrlih jako zabrinjavajući, i da su nam tek sad uvedene nove mjere trebale mnogo ranije. Na sjednici je, doznajemo, bilo burno. 

Većina znanstvenika je jako kritizirala interpretacije molekularnog biologa Gordana Lauca, koji već dugo tvrdi kako rast stagnira. Sad je premijer konačno odlučio ipak se prikloniti manje optimističnoj struji, od koje je tražio potvrdu svojih novih razmišljanja. Dakako, sve ima i političku pozadinu – veći strah je izrazio tek nakon što je prošla Kolona sjećanja u Vukovaru, u kojoj je bilo mnogo više ljudi od dopuštenog broja, a u nedjelju će biti i unutarstranački izbori u HDZ-u. 

– Premijer je sad izrazio veliku zabrinutost zbog velikog broja preminulih zbog korone i porasta broja hospitaliziranih – otkriva nam izvor upućen u današnji sastanak. 

Zato je moguće kroz nekoliko dana, doznajemo, uvođenje dodatnih mjera, koje se odnose na ugostiteljske objekte, rekreativne sportske aktivnosti i vjerske obrede, dok je opcija i prebacivanje nastave u srednjim školama i višim razredima osnovnih škola online. Sve bi trebalo ići u smjeru onoga što je od danas već na snazi u Varaždinskoj županiji. 

Pulmolog koji radi u KB-u Dubrava pojašnjava nam zašto nam je smrtnost tolika, što jako zabrinjava i Plenkovića. Obistinjuju se rane najave znanstvenika Ivana Đikića i epidemiologa Branka Kolarića da će do kraja mjeseca biti 1500 preminulih zbog korone, i više. Dr. Srića ističe kako je jasno da je broj testiranih premali te da s porastom zaraženih raste i broj hospitaliziranih i umrlih. 

– Nove su mjere kozmetičke naravi, i sve će ove brojke rasti i dalje. Smrtnost je velika zbog toga. Mnogi i dalje negiraju situaciju, taje kontakte, moramo se probuditi prije nego što bude prekasno. Mi liječnici nismo zaboravili na ostale bolesti, ali smo toliko involvirani u Covid da je osoblja sve manje – kaže Srića. 

I Krunoslav Capak je najavio moguće nove, još strože mjere, no nije poznato koje. Kafići, neslužbeno se čuje, možda neće biti zatvoreni, ali će na nekoliko tjedana moći raditi samo njihove terase, ako ih imaju. Jednako tako spominje se zatvaranje svake rekreacije u zatvorenom i prebacivanje na online školu starijih učenika.