Bivši policajac Dolački na videovezi iz Remetinca: ‘Nisam kriv, podmeću mi!’

Bivši policajac Dolački na videovezi iz Remetinca: ‘Nisam kriv, podmeću mi!’

Iz posebne zatvorske sobe, Željko Dolački obratio se sucima vrhovnog suda

Gotovo dvije godine nakon što je bivši šef zagrebačke krim-policije Željko Dolački osuđen na šest godina zatvora jer je lažirao provalu u policijski sef u vlastitu uredu – presudu preispituje Vrhovni sud. Javlja RTL

Vijeće odlučuje hoće li Dolačkom, osuđenom da je za sebe zadržao novac i zlato iz sefa – kazna biti smanjena ili povećana, ili će se cijeli slučaj vratiti na početak. On poručuje – “Nisam kriv, podmeću mi!”.

Iz posebne zatvorske sobe – Željko Dolački obratio se sucima vrhovnog suda:

“Pod moralnom i materijalnom odgovornošću, nisam učinio navedeno kazneno djelo koje mi se podvaljivanjem, manipulacijom podataka i krivotvorenjem činjenica, a sve da bi se potkrijepila unaprijed postavljena teza stavljena na teret od strane zainteresiranih policijskih službenika i USKOK-a”, rekao je Dolački.

U Remetincu je od veljače prošle godine. Šest godina zatvora Dolački je dobio zbog insceniranja provale u policijski sef u njegovom uredu 2016te kada je – prema navodima presude – nestalo zlato i novac u vrijednosti 3 cijela tri milijuna kuna, koji su bili oduzeti u policijskim obradama.

Odvjetnici Dolačkog: ‘Postupak je pun nezakonitosti’

Krunski dokaz za tužiteljstvo, ali i sud bila je pila koju je Dolački kupio u Bauhausu gdje su ga snimile i nadzorne kamere, iako on i danas uvjerava u isto:

“Ne postoji ni jedan jedini dokaz niti činjenica koja bi upućivala na mene kao počinitelja kaznenog djela”, izjavio je Dolački.

Odvjetnici Željka Dolačkog tvrde – ovaj postupak od početka je pun nezakonitosti.

“Nema procesnog zakonodavstva u svijetu koji omogućava da u predmetima gdje je optuženik policajac, a oštećena pravna osoba, oštećena policija, ako je policajac okrivljeni, a policija oštećeni – nema teorije da činjenice u tom postupku utvrđuje policijski institut”, komentirao je odvjetnik Veljko Miljević.

Tužiteljstvo za Dolačkog traži još strožu kaznu, tvrdeći da sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio otegotne okolnosti.

“U ovom konkretnom slučaju okrivljenik je visokopozicionirani policijski dužnosnik, osoba koja bi trebala štititi zakone i kao načelnik odjela je trebao postupati suprotno onome što i kako jest činio”, rekla je zamjenica glavne državne odvjetnice Gordana Haramina.

Dobar dio svog govora Dolački je posvetio blateći Slobodana Šašića koji je zastupao optužnicu, a koji je u međuvremenu preminuo. Na kraju je poručio kako je prvostupanjska presuda usmjerena na sramoćenje njega, ali i onog dijela policije koji se bore protiv organiziranog kriminala.

“Jer, neki su za deseterostruko veće iznose dobivali manje kazne, ne samo da su dobivali nego su se s tim USKOK-om nagodili za dvije i pol, tri godine, ne cijeneći težinu onoga svega što stoji iza toga”, rekao je Dolački.

Što je odlučio Vrhovni sud, javno će objaviti kad odluku napišu i uruče svim strankama. Javlja RTL