“Nastavi li se trend rasta oboljelih, za 14 dana punit ćemo i šator u Dubravi”

“Nastavi li se trend rasta oboljelih, za 14 dana punit ćemo i šator u Dubravi”

Pritisak na bolnice i dalje se nastavlja. Svjedoči tome i situacija u KB-u Dubrava, koji je jučer imao čak 400 popunjenih kreveta i 70 pacijenta na respiratoru. Više od polovine pacijenata u Respiracijskom centru bilo je na kisiku.

“Ubrzano smo protekla tri dana pripremali novu intenzivnu jedinicu sa 14 kreveta koju će od danas voditi tim zdravstvenih djelatnika iz KB-a Sveti duh, KB-a Merkur i Dječje bolnice u Klaićevoj. Također smo krenuli s pripremom preostalih 225 kreveta jer se broj pacijenata iz dana u dan značajno povećava. Nastavi li se taj trend, bojim se da bismo uskoro mogli aktivirati i šator ispred bolnice za nešto lakše pacijente. Naime, vrlo je jednostavno izračunati, ako idućih dana budemo primali dnevno 15 do 20 pacijenta, za dva tjedna popunit će se svi kreveti u zgradi bolnice”, rekao je za Jutarnji list prof. dr. Ivica Lukšić, v. d. ravnatelja KB-a Dubrava.

Dodaje da sad bolnica ima na raspolaganju 85 intenzivnih kreveta, odnosno 14 po timu, te da je tako veliki kapacitet intenzivne skrbi u KB-u Dubrava moguć jedino uz pomoć zdravstvenih djelatnika koji dolaze raditi iz drugih bolnica, a među njima je i velik broj onih koji su se sami prijavili za rad u centru.

“Trenutno imamo šest jedinica intenzivne skrbi, od kojih tri vode liječnici iz naše bolnice, jedan kolege iz KBC-a Zagreb, a drugi liječnici i medicinske sestre iz KBC-a Sestre milosrdnice. Njima se od jučer pridružuje ovaj novi tim sastavljen od liječnika i medicinskih sestara iz tri zagrebačke bolnice”, objašnjava prof. dr. Lukšić.

Također, za koji dan stići će novih 10 respiratora, i to ne iz drugih bolnica, nego je riječ o nabavi koju je ugovorilo Ministarstvo zdravstva upravo za covid-bolnicu. Naglašava da, zbog toga što je velik broj djelatnika iz drugih bolnica, u ovom trenutku nema adekvatnih prostora za tako veliki broj zdravstvenog osoblja kojem je potrebno da se između dviju smjena istuširaju i odmore. Uskočila je Policijska akademija u neposrednoj blizini KB-a Dubrava.

“Nakon četiri sata rada autobus ih vozi u Policijsku akademiju, gdje su im osigurani adekvatni prostori. Autobus, koji je osigurao Grad Zagreb, zdravstvenom je osoblju na raspolaganju 24 sata kako bi se moglo vratiti u bolnicu”, objašnjava prof. dr. Lukšić. Valja naglasiti da je u ovom trenutku u KB-u 50 kirurških pacijenata jer se dnevno obave barem dvije operacije covid-pozitivnima sve kako bi se ostalim bolnicama omogućilo da što dulje mogu primati nezaražene pacijente.

Djelatnici u samoizolaciji

Također, prof. dr. Lukšić dodaje da je zaštita djelatnika u covid-bolnici očito dobra jer trenutno je samo 41 djelatnik u samoizolaciji, od kojih je 36 pozitivno. Valja naglasiti da su od početka epidemije u Primarnom respiracijskom centru hospitalizirana 1323 pacijenta (90 posto u novom valu), da je učinjeno 150 CT-pretraga te 87 operacija.

Dijalizu je trebalo 38 pacijenta, a 11 je imalo interventne kardiološke zahvate. Nažalost, u bolnici su umrla 294 bolesnika. Smrtnost je velika, kaže prof. dr. Lukšić, ali naglašava da se u Dubravi liječi velik broj najtežih pacijenta koji najčešće imaju neke druge kronične bolesti.

Situacija je teška i u Infektivnoj klinici dr. Frana Mihaljevića, gdje je jučer bilo 110 pacijenata, od kojih 26 na intenzivnoj skrbi. Njih 17 bilo je na respiratoru, a ostali na visokoprotočnom kisiku (HFNC). To znači da su u toj bolnici jučer bila samo dva slobodna mjesta na intenzivnoj skrbi. Nažalost, smrtnost onih koji završe na respiratoru je, kao i u drugim zemljama, i u Hrvatskoj velika, odnosno više od 60 posto.

Da situacija nije dobra, potvrđuju i jučerašnji podaci po kojima je u samo 24 sata preminulo čak 49 osoba, a povećan je broj onih kojima treba bolničko liječenje. Trenutno imamo 19.985 aktivnih slučajeva, a 43.023 osobe su u samoizolaciji. Od početka epidemije od koronavirusa umrle su u Hrvatskoj 1353 osobe.. Prenosi N1