Vjerovali ili ne: Kuščević je jučer postao šef lokalnog HDZ-a. Danas mu je Povjerenstvo objavilo 17 stranica o sukobu interesa…

Vjerovali ili ne: Kuščević je jučer postao šef lokalnog HDZ-a. Danas mu je Povjerenstvo objavilo 17 stranica o sukobu interesa…

Kuščević je, naime, u očitovanju danom točno na četvrtu godišnjicu prve pobjede Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima (11. rujna), svoju obranu temeljio na dva stupa. Prvo, od srpnja više nije dužnosnik kojem se može uopće preispitivati sukob interesa. Drugo, zatražio je da se odbaci postupak protiv njega radi zastare, iako je, pošteno!, primijetio da Zakon o sprječavanju sukoba interesa uopće ne predviđa rokove zastare.

Lovro Kuščević jučer je, kako je to u nedjelju objasnio premijer Andrej Plenković bio jedini kandidat za predsjednika HDZ-a u Općini Nerežišća na otoku Braču. HDZ je, kako je to još koji dan ranije objasnio premijer Plenković, “drugi HDZ”. Piše Jasmin Klarić Telegram

Onaj za kojeg nema šanse, “no way” da nosi etiketu Ive Sanadera, bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a koji trenutno služi zatvorsku kaznu zbog korupcije. Kuščević je, pak, i dalje pod istragom USKOK-a. “Nije on za ništa još kriv i ima sva prava da se kandidira” u nedjelju, 22. studenog je, međutim, Kuščevića još uvijek uporno branio Plenković.

Premijer, međutim, nije baš bio u pravu. Još sredinom listopada, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku po kojoj je Kuščević kriv za – sukob interesa, zbog čega mu je odrezana kazna od šest tisuća kuna.

SUŠTINA KRIVNJE

A što je točno suština te krivnje, detaljno je objavljeno danas, samo dan nakon goleme dileme za članove HDZ-a u Nerežišćima, koji su morali odlučiti između Lovre Kuščevića i, hm.. Lovre Kuščevića. Povjerenstvo je na 17 stranica svoje odluke objasnilo na koje je načine, po svemu sudeći novoizabrani šef lokalne organizacije “drugog HDZ-a”, bio u sukobu interesa.

Bivši i friški lokalni dužnosnik HDZ-a, te bivši ministar uprave koji je u svoje vrijeme s Josipom Rimac krojio zakonske izmjene koje bi smanjile ovlasti Povjerenstva, tako je, pokazuje se u opširnoj odluci, dosta dramatično podcijenio vlastitu imovinu u prijavljenoj imovinskoj kartici.

BIZARNI NESRAZMJERI

Radi se čak o bizarnim nesrazmjerima. Kuščević je tako kuću s okućnicom u Nerežišću prijavio na 60 metara kvadratnih, a Povjerenstvo je ustvrdilo da se radi o cijelom imanju površine 2.648 kvadrata. Kod procjene druge kuće s okućnicom u Nerežišćima, Kuščević je bio nešto bliži – umjesto lijepih 952 m2, prijavio je dosta skromnijih 350 metara kvadratnih.

Uz još neke nepravilnosti u prijavi imovine, Povjerenstvo je ustvrdilo i da novopečeni dužnosnik “novog HDZ-a” nije prijavio još nekoliko sitnijih nekretnina – vrt od 137 m2, oranica od 2.852 kvadrata i pašnjak od 146 kvadratnih metara. Nije prijavio ni teret založnog duga na nekretninu u Supetru od 120 tisuća eura, ni zaradu od prodaje poslovnog prostora od 2,25 milijuna kuna.

CAKA SA ŠTALICOM

Kuščevića je, pak, Povjerenstvo koje vodi Nataša Novaković pronašlo u još jednom prijestupu – radi se o čuvenoj “ispravci pogreške” Prostornog plana uređenja Općine Nerežišće iz 2015. godine, a koju je na sjednici Općinskog vijeća “gurao” Kuščević. Tom ispravkom se moglo gospodarske objekte – štale, prenamijeniti u stambene objekte. Caka je, naravno, u tome da je Kuščević na svom zemljištu imao štalu, na mjestu koje je brzo nakon usvajanja izmjene Prostornog plana krenuo u izgradnju stambene zgrade.

Iz svega toga proizilazi i zaključak Povjerenstva o tome da su “privatni interesi dužnosnika Lovre Kuščevića utjecali na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti općinskog načelnika”.

URNEBESNA OBRANA

Možda je ipak iz danas objavljene odluke Povjerenstva najzabavniji način na koji se jedna od lokalnih uzdanica “novog HDZ-a” pokušava obraniti od optužbi za sukob interesa. Kuščević je, naime, u očitovanju danom točno na četvrtu godišnjicu prve pobjede Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima (11. rujna), svoju obranu temeljio na dva stupa.

Prvo, od srpnja više nije saborski zastupnik, pa tako ni dužnosnik kojem se može uopće preispitivati sukob interesa. Drugo, u ime pravne sigurnosti je zatražio je da se odbaci postupak protiv njega radi – zastare, iako je, pošteno!, primijetio da Zakon o sprječavanju sukoba interesa uopće ne predviđa rokove zastare.

No, uz malo sreće i poslovično mlačan istražiteljsko-pravosudni vjetar u prsa, eto Kuščevića uskoro – lokalni izbori su u svibnju – skroz natrag dužnosničkoj ulozi. Valjda će, s obzirom na to da “nema šanse” da “drugi HDZ” nosi etiketu korupcije, ovaj put nešto pažljivije pristupiti pitanjima sukoba interesa. Piše Jasmin Klarić Telegram