Grad Zagreb tuži glavnog projektanta: ‘Zbog njih imamo 79,7 milijuna kuna štete‘

Grad Zagreb tuži glavnog projektanta: ‘Zbog njih imamo 79,7 milijuna kuna štete‘

U Elektroprojektu, pak, tvrde da je Grad zapravo sklopio ugovor o izmjeni glavnih i izvedbenih projekata s drugim pravnim osobama

Grad Zagreb priprema tužbu protiv glavnog projektanta za sljemensku žičaru tvrtke Elektroprojekt d.d. jer smatraju da su zbog manjkave dokumentacije pretrpjeli štetu od ukupno 79,7 milijuna kuna. Doznaje Vanja Nezirović Jutarnji list

Iz Grada Zagreba dostavili su jučer medijima analizu tvrtke ZEM nadzor koja je zaključila da je “iz dostavljene dokumentacije očito da je projektna dokumentacija za gradnju predmetne građevine imala znatne greške koje su Gradu Zagrebu, kao investitor, prouzročile financijsku štetu u iznosu od 63,777.746,94 kuna bez PDV-a, odnosno 79,722.183,68 kn s PDV-om”.

Nedugo nakon toga jučer su, pak, priopćenjem reagirali iz tvrtke Elektroprojekt.

– Elektroprojekt je tijekom 2019. u više navrata upozoravao naručitelje da je potrebno poduzeti pravne radnje u svrhu izmjene i dopune glavnih projekata sukladno promjenama proizašlih tijekom izvođenja radova.

Budući da parcijalne izmjene po zahtjevima naručitelja u pojedinim knjigama projekata nisu usklađene i cjelovite, a ponekad su zahtjevi naručitelja bili tehnički neispravni na što se projektant očitovao da isto nije moguće izvršiti.

Po zahtjevu Grada, za okončanje ugovora, Elektroprojekt d.d. je 22. listopada 2019. godine bio dužan dostaviti sve do tada izrađene izvedbene projekte, na koji način je Elektroprojekt isključen iz projekta, iako sve podloge za izradu izvedbenih projekata nisu dostavljeni projektantima te iako je gradnja bila u tijeku čime je onemogućen i obustavljen projektantski nadzor – navodi se u priopćenju iz Elektroprojekta.

Osim toga, dodaju da od “Grada nikad nisu dobili službeni dopis o nedostacima i propustima u projektnoj dokumentaciji i o kakvim se propustima radi”.

– Od nas nikad nije službeno zatraženo mišljenje o dodacima ugovora koje je Grad sklapao s izvođačima radova ili drugim sudionicima, a koji su navodno sklapani zbog nedostataka u projektu. Elektroprojekt nije nikada sklopio ugovor o izmjeni i dopuni glavnih projekata, niti ugovor o izmjeni i dopuni izvedbenih projekata, već je Grad takve ugovore sklapao s drugim pravnim osobama.

U tim ugovorima su promijenjeni projektanti i glavni projektant koji nisu iz naše tvrtke, tako da nemamo niti saznanja što je u projektima izmijenjeno – stoji u njihovom priopćenju.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić kaže da je Grad Zagreb od nadzora zatražio detaljnu analizu razloga povećanja troškova.

– Nadzor nad radovima izradio je tu analizu 20. listopada 2020., a iz nje je vidljivo da je do povećanja troškova došlo uslijed neadekvatne i nepotpune dokumentacije sa strane projektanata. Grad planira poduzeti opsežne detaljne pravne radnje prema odgovornima – stoji u priopćenju koje potpisuje pročelnik nadležnog gradskog ureda Dinko Bilić.