Stjepan Bošnjaković: Ovo nažalost nije vrijeme za veća druženja. Ovo je vrijeme kada se trebamo odreći dijela društvenog života i vlastite komocije.

Stjepan Bošnjaković: Ovo nažalost nije vrijeme za veća druženja. Ovo je vrijeme kada se trebamo odreći dijela društvenog života i vlastite komocije.

Zbog sve složenije epidemiološke situacije na području Brodsko posavske županijem koja u posljednja dva tjedna obara rekorde po broju zaraženih osoba koronavirusom, razgovarali smo s načelnikom Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije Stjepanom Bošnjakovićem.

Unatoč rigoroznim mjerama,situacija se na području naše županije usložnjava iz dana u dan. Što još možete poduzeti u cilju sprečavanja pandemije ?

Danas smo na Stožeru donijeli zaključak kojim ćemo tražiti produženje mjera za područje BPŽ i na prosinac. To zato što neke naše mjere nisu sadržane u mjerama koje važe za cijelu RH i koje su na snazi od nedjelje do 15.12. Uz naše i postojeće nacionalne mjere, danas su najavljene i neke dodatne strože mjere za cijelu RH koje bi se trebale donijeti do kraja ovog tjedna. Također, pojačani su inspekcijski i policijski nadzori u gospodarskim subjektima, ugostiteljskim objektima, ustanovama i institucijama u vezi provedbe i poštivanja mjera.

U javnosti se ponovo pojavila informacija o online nastavi, odluka o tome je prepuštena lokalnim stožerima. Razmatrate li tu mogućnost ?

Stožer CZ BPŽ, uz sve ostalo, kontinuirano sagledava i problematiku u području školstva i na više smo sjednica razgovarali o eventualnoj potrebi prelaska na model C odnosno online nastavu. Pri tome sagledavamo epidemiološki, ali i socijalni i pedagoški aspekt problema. Upravo iz svih navedenih aspekata, za sada nam nije opcija prelazak na online nastavu, osim naravno kada je to nužno za pojedine razredne odjele zbog zaražavanja nekog od učenika ili nastavnog osoblja kada se nakon izolacije i odrađivanja online nastave učenici vraćaju u školske klupe. Također, kontaktirani su ravnatelji svih osnovnih i srednjih škola kojima je BPŽ osnivač i svi su ravnatelji bili protiv kompletnog prelaska na online nastavu odnosno bili su za model A tj. nastavu u školi. To je na tragu i stava resornog Ministarstva da se nastava po modelu A odvija dok god je to moguće i za sada nismo kanili donijeti odluku o prelasku na model C.

Večeras je predsjednik Milanović izjavio da se ide na zatvaranje ugostiteljskih objekata. Zna li predsjednik MIlanović nešto više od Vas ?

-Stožer CZ RH najavio je novi stroži paket mjera koje bi se donijele do kraja tjedna i bile na snazi do negdje Božića. To je sve još na stolu i predmet je razgovora, a jedna od mogućnosti koja se spominje je i zabrana rada ugostiteljskih objekata na određeno vrijeme. Da li će do toga doći, znat ćemo vrlo brzo, do konca ovog tjedna pa ne bih špekulirao oko toga jer bi mjera bila horizontalna i odnosila bi se na područje cijele RH.

Danas je održana videokonferecija premijera i nacioanlnog Stožera sa za županima. Znate li što je župan Marušić predložio za rješavanje ove pandemije ?

-Izvijestio me je župan popodne o tome. Održana je videokonferencija premijera Plenkovića i vrha nacionalnog Stožera CZ RH (Božinović, Beroš, Capak) sa svim županima. Župani su izvijestili o stanju u svojim županijama, a komunicirano je i oko novih mjera koje bi u formi nacrta i prije donošenja još bile dostavljene i svim županijama na uvid i očitovanje.

Kakvo je stanje sa respiratorima u naše dvije bolnice i općenito sa smještajnim kapacitetima za covid pacijente ?

-Situacija na covid odjelima naših bolnica je zadovoljavajuća i trenutno držimo situaciju pod kontrolom. Bolnice raspolažu sa 120 kreveta za covid pacijente kojima je potrebno liječenje, radi se o srednje teškim slučajevima te teškim slučajevima koji trebaju kisik ili respiratore. Imali smo nagli porast hospitalizacija od početka studenog kao posljedicu dnevno velikih brojki novozaraženih osoba, ali se zadnjih tjedan dana situacija malo primirila pa broj hospitaliziranih osoba varira između 60 i 70 što čini oko 60 % smještajnih kapaciteta. Postoji mogućnost i povećanja kapaciteta, ako će biti nužno. Imamo 20 respiratora, 17 u SB i 3 u NG, trenutno je danas 12 osoba na respiratorima, u prosjeku je oko 10. U postupku je nabava i dodatnih respiratora.

Što kao načelnik Stožera možete poručiti građanima Brodsko posavske županije ?

Poruka građanima je uvijek ista: ovo nažalost nije vrijeme za veća druženja, proslave, fešte i partijanja. Ovo je vrijeme kada se trebamo odreći dijela društvenog života i vlastite komocije. Ovo je vrijeme kada trebamo pokazati odgovornost prema sebi, svojoj obitelji, u radnoj sredini, na ulici, u trgovini i svakom drugom mjestu na kojemu je više ljudi odnosno u svojoj lokalnoj zajednici – kazao je Bošnjaković za portal Demos Media.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 99 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (59), općina Garčin (9), općina Rešetari (7), općina Brodski Stupnik (5), općine Gornja Vrba, Oprisavci, Oriovac, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje (po 4), općine Davor, Donji Andrijevci, Klakar i Sibinj (po 3), općine Cernik, Dragalić, Gundinci, Okučani, Sikirevci i Vrbje (po 2), grad Nova Gradiška te općine Bebrina, Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Podcrkavlje i Staro Petrovo Selo (po 1) te 16 osoba s prebivalištem u drugim županijama. Nastavlja se epidemiološka obrada pozitivnih osoba te njihovih kontakata.

M.Strinavić/dm