Arena Zagreb uskoro prima prve pacijente: Doznajemo koga će ondje prebacivati iz Dubrave…

Arena Zagreb uskoro prima prve pacijente: Doznajemo koga će ondje prebacivati iz Dubrave…

Arena Zagreb do kraja tjedna primit će prve pacijente. Riječ je testnoj fazi, a za početak će se primiti deset pacijenata, i to iz covid-bolnice KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”.

Ovu informaciju potvrdio nam je i ministar zdravstva Vili Beroš, koji kaže kako još nije definiran točan dan, ali da će, prema svemu sudeći, prvi pacijenti stići do nedjelje.

– Arena je, prema informacijama s terena, potpuno spremna. To je tercijarni vid zdravstvene zaštite covid-pacijenata, što znači da će tamo odlaziti bolesnici koji su praktički pred otpust iz bolnice. Dakle, treba im još nekoliko dana liječničkog nadzora i provođenja terapija – pojašnjava Beroš. Dodaje i da će se na ovaj način rasteretiti bolnice koje primaju covid-pozitivne pacijente, u smislu da ima više mjesta za teške pacijente. Piše Jutarnji list

– Arena je riješena i infrastrukturno i zdravstvenim kadrom, tako da će pacijenti u Areni imati svu potrebnu skrb – zaključuje Beroš.

Da je situacija sve teža potvrđuju i današnje brojke, koje opet govore o novom rušenju rekordnih brojeva. Covid-dijagnozu, u srijedu su dobile 3603 osobe, a čak 56 osoba je preminulo. Bolnice se pune brže nego što se prazne, pa je bilo izvjesno i pitanje trenutka kada će se početi upotrebljavati improvizirane bolnice, odnosno šatori, hoteli i sportske dvorane. Naime, u ovom trenu u bolnicama se liječi čak 2126 pacijenata, od čega njih 240 ne može samostalno disati te su na respiratoru.

Situacija se brzo mijenja

V.d. ravnatelja KB Dubrava, Ivica Lukšić, kaže kako ih veseli svaka pomoć koja znači veće mogućnosti za najteže pacijente.

– Situacija se mijenja iz sata u sat. U ovom trenutku imamo 430 pacijenata, dok su naši kapaciteti 625 kreveta. Iako je to nešto manje od 200 praznih kreveta, tempo je takav da se i oni mogu brzo popuniti – govori Lukšić. Napominje kako će u Arenu ići pacijenti koji su pri samom kraju bolesti i kojima nekoliko dana treba do redovnog otpusta.

– Od trenutačnog broja hospitaliziranih sigurno je 30, a možda i 40 onih koji su kandidati za odlazak u Arenu. Kada se lakši pacijenti budu slali u Arenu, dok je ovaj zapravo najteži period s puno hospitaliziranih, imat ćemo više kreveta za one koji su teže bolesni. To su pacijenti kojima se zdravstveno stanje još pogoršava i trebaju biti blizu i respiratora i intenzivne njege u slučaju potrebe – govori Lukšić. Dodaje i da sve veći broj pozitivnih znači i veći broj onih koji se liječe i od drugih bolesti. Primjerice, i u utorak i u srijedu je bilo sedam operacija covid-pozitivnih pacijenata.

– Tu su, na žalost, i dalje infarkti, moždani udari, prometne nesreće i brojna druga stanja koja su postojala i prije ove epidemije – zaključuje Lukšić.

Zeleno svjetlo ministra

Davor Vagić, koordinator za prihvat u Areni i savjetnik za stručna pitanja ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, potvrdio je da je Arena spremna i da čekaju zeleno svjetlo ministra i Nacionalnog stožera kako bi se primili prvi pacijenti.

– Što se nas tiče, Arena je potpuno spremna. Imamo 18 liječnika i 55 medicinskih sestara. Za sada je pripremljeno sto kreveta, ali vrlo brzo možemo povećati kapacitete. Iako je Arena prvenstveno za lakše pacijente, imamo spreman i reanimacijski centar – govori Vagić i pojašnjava da, iako to ne očekuju, sve je spremno ako dođe do naglog pogoršanja nekog od pacijenata.

– Uvijek je voditelj smjene osoba koja može intubirati, kako bi se pacijent bez ikakvog rizika prebacio u neku od bolnica koje primaju covid-pacijente – govori Vagić.

S obzirom na to da Arena još nije korištena, kreće se prvo s manjim brojem pacijenata, no uvjeravaju nas da je opremljena sa svime što je potrebno. Kisik je, ako je potrebno, uz svaki krevet, grijanje je u funkciji, svaki pacijent ima svoju utičnicu, Wi-Fi je svima na raspolaganju. Što je najvažnije, medicinska skrb i prvi tim zdravstvenog osoblja su spremni.