Novi predsjednik ogranka Rijeka: HDZ sigurno neće skidati partizanske spomenike…

Novi predsjednik ogranka Rijeka: HDZ sigurno neće skidati partizanske spomenike…

Novi predsjednik GO HDZ-a Rijeke, Josip Ostrogović u intervjuu za N1 komentirao je planove za budućnost stranke u tom gradu.

Josipe, najprije čestitke! Je li vam ovo najveći politički uspjeh u životu?

Hvala na čestitkama, no pravi posao tek nas očekuje. Najveći politički uspjeh u životu? Pa još sam uvijek mlad. Na ovo pitanje ću Vam moći odgovoriti tek kada proživim sve što sam naumio.

Jeste li morali pitati za dozvolu Središnjicu za ovaj intervju, priznajte? Ili imate dovoljnu autonomiju da sami riješite ovakve probleme?

Ranko, Ranko… Jedna od prednosti moje nove funkcije jest da sam sebi mogu dati dozvolu. Šalu na stranu. Mi smo demokratska stranka i sve naše lokalne organizacije imaju autonomiju. Naravno, konzultiramo se oko važnih pitanja i donošenja odluka. To je odlika ozbiljnih stranaka.

Zbilja, jeste li se čuli s predsjednikom stranke Plenkovićem, je li vam čestitao?

Naravno da smo se čuli i da je čestitao.

Što vam je rekao, što će tražiti od vas?

G. Plenković je iznimno susretljiv i dobro informiran o stanju na terenu. I ranije smo razgovarali o situaciji u stranci i kako unaprijediti stranački rad. Jako mu je stalo do stranke u Rijeci i do ljudi, to je naglasio i ovaj put.

Hoćete li automatski onda vi biti i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke?

Na ovo pitanje ne mogu dati odgovor jer se o tome nije odlučivalo na stranačkim tijelima. Razgovaramo i tražimo najbolje rješenje. Novoizabrano vodstvo će do kraja godine odabrati kandidata. Dopustite nam da poštujemo stranačku proceduru.

Ili će možda HDZ posegnuti na izborima za nekim „vanjskim suradnikom”? Čini se ponižavajuće da naša najveća stranka nema svog konja za utrku?!

HDZ ima taj luksuz da u svojim redovima imamo nekoliko potencijalnih kandidata koji mogu biti odlični kandidati na izborima. Ono što nam je uistinu važno jest ponuditi građanima Rijeke nove ljude, ideje i znanja za razvoj grada. Koliko god trivijalno zvučalo, valja pripremiti nove projekte, ustrajati na Vladinim projektima koje je predstavio ministar Butković i koji su naišli na simpatije Riječana. Riječanima je već dosta nesposobne i bezidejne vlasti SDP-a i njihovih satelita.

Do sada se niti jedan HDZ-ovac nikako nije dobro proveo protiv Vojka Obersnela. Jedino je Hrvoju Buriću uspjelo ući u drugi krug. Zašto je to bilo tako?

Teško mi je govoriti o tome i dati nekakav konkretan zaključak. Ipak, ono u što sam siguran jest da je recept za uspjeh neumoran i konstantan rad „na terenu“, u izravnom kontaktu s ljudima. Ljudima je dosta nedostupnih političara, već žele ljude koji će im „služiti“ i biti na usluzi. Stalna komunikacija je itekako važna i to se pokazalo u mom slučaju. Već sam godinama stalno s našim članovima i oni su mi poklonili povjerenje na unutarstranačkim izborima. Sve to treba prenijeti i na gradsku razinu i siguran sam da uspjeh neće izostati.

Obersnela više nema u igri, kladioničari više ne stavljaju šakom i kapom na SDP. Kakve su vaše šanse, i vašeg HDZ-a?

HDZ u svake izbore ide sa željom za pobjedom. Prije šest mjeseci ostvarili smo veliku pobjedu na parlamentarnim izborima iako nam brojni analitičari i mediji nisu predviđali povoljan rezultat. Naš uspjeh ovisi isključivo o nama, o kandidatu kojega ćemo predložiti i kako budemo komunicirali. Sazrelo je vrijeme za promjenom vlasti u Rijeci i to će se sigurno dogoditi sljedeće godine na lokalnim izborima.

Ali niste baš jednoglasno pobijedili ni Kristjana Staničića, 349 naprema 273 glasa. Puno neprijatelja izgleda imate. Hoćete li pokazati odmah čvrstu ruku?

Kristjan i ja smo stranački prijatelji i kolege u vijećničkim klupama. Radili smo zajedno ranije, radit ćemo i u narednom periodu. Mi smo svi ista stranka, samo smo imali različite poglede na vođenje politike gradske organizacije. Drago mi je da je sve prošlo mirno, sukladno demokratskim standardima i da su brojni članovi izrazili svoje mišljenje. Nastavljamo složno kao i do sada.

Što doista ne valja s riječkim HDZ-om? Ljudi se, hm, izruguju s vama, kažu riječki HDZ je nekakav izmišljeni pojam, da ne postoji?

Mislim da postoji netko tko bi bio puno bolji materijal za izrugivanje. Obersnel i SDP primjerice. Ipak treba biti iskren i reći da mi nismo jasno komunicirali i iznosili stavove. No, to ne znači da nismo imali dobre ideje niti dobra rješenja. HDZ je oporba u Rijeci i teško se nametnuti uz mašineriju u Gradskom vijeću koja jednostavno bespogovorno provodi politiku jednog čovjeka, aktualnog Gradonačelnika, a sami vidimo gdje nas je to dovelo. Naučili smo ponešto na svojim greškama, a osobno sam pokrenuo stvari kada sam preuzeo klub vijećnika u Gradskom vijeću Grada Rijeke. Uvjeren sam da ćemo u idućem razdoblju pokazati da je HDZ stranka koja će pokrenuti Rijeku. Ako pođemo od činjenice da su izbori najbolja anketa i pokazatelj rada, onda sam ohrabren zbog rezultata na proteklim parlamentarnim izborima.

Ako postanete gradonačelnik, što ćete prvo napraviti? Poskidati partizanske spomenike?

Upravo time se nećemo baviti. Promjenama imena ulica, trgova, skidanjem spomenika i tome slično. A sami vidite da je aktualna vlast opstala „priključivanjem“ nekih stranaka koje su svoje ruke u vijeću uvjetovale promjenama imena trgova i dvojezičnim pločama, a glasove građana su dobili kritiziranjem dotadašnje vlasti. Mi ćemo se bavit stvarnim problemima građana, nedostatkom vrtića za našu djecu, sprječavanjem klijentelizma i korupcije, pitanjima oko odvoza i zbrinjavanja otpada, realizacijom kapitalnih projekata i onime što mene osobno najviše brine – rješavanjem negativne demografske slike.

Kakva će biti Rijeka, ako pobijedite?

To uvijek ističem i rado ponavljam. Rijeka novih ideja, znanja i prilika. Rijeka otvorena za sve ljude koji žele živjeti i raditi u najljepšem gradu na svijetu. Bit će to Rijeka jedne sasvim nove energije.

Čime se inače bavite osim što ste i predsjednik NO ARZ? Koliko znam imate više poduzeća, u mnogim ste odborima, upravama ili kao direktor ili član. Je li vam stranka pomogla?

Cijeli život radim u privatnom sektoru i moja egzistencija nikada nije ovisila o politici. U sportu sam od malih nogu, dugo godina u odbojci, sada rekreativno igram košarku, a član sam uprave NK Orijent 1919.

Od kad ste u HDZu?

U HDZ-u sam od 2007. Počeo sam kao mladi aktivist u svom temeljnom ogranku. Lijepio sam plakate, dijelio letke i sve te stvari koje treba proći. To mi je uvelike pomoglo da upoznam ljude i način funkcioniranja stranke.

Ni vi nemate nikakve veze sa onim, „no way” HDZom?

No way, Ranko.