Šef Arene: U subotu nam navjerojatnije stižu prvi pacijenti…

Šef Arene: U subotu nam navjerojatnije stižu prvi pacijenti…

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno rekordnih 4009 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je 51 osoba. Pritisak na bolnički sustav je sve veći. Od 21.725 aktivnih, 2171 pacijenata je na bolničkom liječenju.

Glavni koordinator stacionara Arene Zagreb Davor Vagić je gostujući u Dnevniku HRT-a komentirao situaciju.

Arena je spremna

“Arena je spremna. Najvjerojatnije u subotu dolaze prvi pacijenti”, rekao je Vagić, koordinator stacionara Arena. Pojasnio je kako su uz pomoć Hrvatske vojske Arenu u potpunosti pripremili.

Vagić je rekao kako će za početak u Arenu dolaziti pacijenti koji su premješteni iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i KB Dubrava. Očekuje da će prvih dana biti 30-40 pacijenata, a oni su pripremili 100 kreveta i imaju mogućnosti ići do 270.

“Ljudski potencijali su planirani za 100 pacijenata”, rekao je Vagić koji vjeruje da se kapaciteti biti dostatni.

Dolaze pacijenti s blažom kliničkom slikom

“U početku će dolaziti pacijenti s blažom kliničkom slikom i ovo je svojevrsna pomoć bolničkom sustavu jer je riječ o pacijentima koji su pred kraj liječenja i imaju još par dana da se u potpunosti izliječe. Na ovaj način oslobađaju se kreveti u bolnicama za teže pacijente”, kazao je liječnik.

Također, dodao je kako je Arena opremljena da može zbrinjavati srednje teške pacijente, imaju boce s kisikom, radiološku i laboratorijsku opremu, salu za reanimaciju, a u slučaju pogoršanja pacijentovog stanja, prebacit će ga u bolnicu.

Koje će osoblje raditi u Areni?

Što se tiče medicinskog osoblja koje će raditi u Areni, rekao je da će prva dva tjedna biti liječnici iz KBC Sestre milosrdnice i Hrvatske vojske radi uhodavanja u cijelu priču.

Od sestara radit će one iz KBC-a Zagreb, Hrvatske vojske i po potrebi iz Psihijatrijske Bolnice Jankomir. Prenosi N1