U HUP-u predstavljena dva modela obeštećenja: “Stavljeni smo pred zid”

U HUP-u predstavljena dva modela obeštećenja: “Stavljeni smo pred zid”

Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, predstavio je na današnjoj konferenciji u HUP-u dva modela odštete nakon što su danas na sjednici Vlade predstavljene nove epidemiološke mjere.

– Nama je pao prije svega jedan veliki kamen sa srca što mi više nećemo biti izvor zaraze, ali dolazimo do točke ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposlenici neće umirati od COVID-a, nego će umirati od gladi, rekao je Medak.

Zato su, dodao je, pripremili dvije prihvatljive opcije.

Prvi model odštete je dugoročnijeg karaktera i među ostalim se temelji na smanjenju PDV-a na 5 posto u razdoblju do 1. 1. 2024. te dugoročno na 13 posto te odšteti od 10 eura po kvadratnom metru za najam…

Drugi model odštete se među ostalim temelji na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće, oslobođenju od svih obaveza za vrijeme “lockdowna” na svim razinama vlasti…

Medak je rekao da bi smanjenje PDV-a na 5 posto učinilo razliku od 1,4 milijarde u godini dana, dok oni imaju oko milijardu eura uloženih u svoje biznise. Da ih propadne samo pola, dodao je, radi se o pola milijarde eura, ili gotovo 4 milijarde kuna.

– Želi li Vlada sada da se izgubi 4 milijarde u potpunosti da bi u budućnosti mogla očekivati nešto od PDV-a?, upitao se Medak.

– Ako nas se dotuče sada u ovoj situaciji, doći će korporacije i preuzet će primat na tržištu, poručio je Medak.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, rekao je da su stavljeni pred zid.

– Ne vidi se svjetlo na kraju tunela, cijela ova priča može trajati dva tri četiri, možda šest mjeseci. Mi trebamo izdržati šest mjeseci, rekao je Bujas.

Poručio je da sutra očekuju adekvatne mjere te da mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne.

– Očekujemo adekvatne mjere, očekujemo s jedne strane mjere koje će obuhvatiti sve, sve koji imaju pad prometa veći do 50 posto naviše i sve koji su zatvoreni, neki sasvim bezrazložno. Fitness-centri, zašto? Možemo u crkvu pa možemo valjda i u fitness-centre. Casina, ista stvar, rekao je Bujas.

– Privatni sektor je rekao “dosta”, dodao je.

Apelirao je na provođenje ključnih reformi poput smanjenja poreza i glomazne birokracije.

– Napravite te ključne reforme, budite jedanput hrabri u životu, lupite šakom o stol i recite – da, smanjimo poreze, smanjimo 550 parafiskalnih i kojekakvih inih nameta. Napravite te iskorake, budite hrabri, neka profunkcionira pravosuđe. Smanjite birokraciju koja je glomazna i raste iz godine u godinu! Privatni sektor nije jedini koji će platiti ovo. Svi ćemo morati podnijeti taj trošak i ako to ne shvatimo sad, sutra će biti kasno. I za kraj, privatni sektor i zaposlenici u privatnom sektoru nisu građani drugog reda. Nisu! Kao što bi netko rekao, no way. Ponavljam, no way!, poručio je Bujas. Javlja HRT