Velika pomoć za djecu iz udomiteljskih obitelji: ‘Ovo će mi pomoći pri zapošljavanju i dati samostalnost!‘

Velika pomoć za djecu iz udomiteljskih obitelji: ‘Ovo će mi pomoći pri zapošljavanju i dati samostalnost!‘

Uz financijsku pomoć Zaklade Novo Sutra uskoro kreće projekt Trebam B da budem bolji u sklopu kojega će 23 mladih iz udomiteljskih obitelji dobiti besplatno polaganje vozačkog ispita

Nikolina je u svoju udomiteljsku obitelj došla s osam godina. Danas je svestrana glazbenica koja svira klavir i harmoniku te povremeno pjeva na školskim manifestacijama. Ide u ekonomsku školu za upravnog referenta u Vukovaru i u budućnosti bi se htjela baviti fizioterapijom. Kako kaže, to joj je ziherica.

– Danas, sutra htjela bi se baviti i dizajnom interijera. Platit ću si tečajeve, a ako mi ništa od toga ne uspije uvijek mogu pjevati, ali sigurna sam da ću fakultet jednog dana završiti. Ja sam uporna. Završit ću ga pa makar s 40 godina – govori nam kroz šalu. Kada razmišlja o budućnosti u mislima joj je i još jedna želja koju će, nada se, iduće godine ostvariti.

– Uvijek sam maštala o tome da se jednoga dana sama vozim u autu i puštam si glazbu koju volim – riječi su koje nam je u razgovoru ponovila nekoliko puta.

Naime, Nikolina je jedna od 23 djece koji su putem projekta „Trebam B da budem bolji” dobili priliku za besplatno polaganje vozačkog ispita. Ističe kako joj je vozačka dozvola još jedan korak do osamostaljenja te dodaje da je svjesna činjenice kako će si neki od njenih prijatelja iz razreda to obrazovanje morati sami platiti zbog čega je još više sretna što je dio ovog projekta.

– Na plaćeni vozački gledam kao na jednu veliku pomoć u daljnjem životu. To mi je još jedan plus pri zapošljavanju, ali i jedna vrsta sigurnost. Cilj svakom udomljenom djetetu je biti materijalno siguran, tako da je ovo veliki plus. Ja sam samostalna od malih nogu – kazala je Nikolina te dodala kako bi više od svega voljela jednog dana živjeti na selu i svojim se autom voziti na posao u grad zbog čega se još više veseli skorom početku vozačke škole.

Nositelj projekta je Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece iz kojega kažu kako na mladima svijet ostaje. Upravo zato je osiguravanje kvalitetnije i prosperitetnije budućnosti djeci iz udomiteljskih obitelji bila i glavna misao vodilja svih članova prve mreže udomitelja djece u Hrvatskoj.

– Danas pred mladima stoje mnogi izazovi, bez obzira izlaze li iz svojih primarnih ili iz udomiteljskih obitelji. Za udomljenu djecu izbor nije velik i poslije završenog redovitog obrazovanja oni se u roku od godine dana moraju zaposliti i započeti samostalan život – naglasila je predsjednica Foruma Claudia Juranić Klarić.

Putem projekta „Trebam B da budem bolji” Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece je uz pomoć vukovarske Zaklade Novo Sutra osigurao 190.000 kuna za financiranje vozačkih ispita za 23 djece iz udomiteljskih obitelji.

– Položeni vozački ispit za djecu iz udomiteljskih obitelji znači da odmah u startu samostalnog života imaju veću i bolju priliku pri zapošljavanju. Mnogi poslodavci uvjetuju da kandidati moraju imati položenu B kategoriju, a sada će i naša djeca biti konkurentna. Osim toga, na ovaj im se način otvara širi spektar zanimanja koje mogu obavljati (npr. dostavljači, komercijalisti, taksisti…) ili raditi part-time te na taj način dodatno popuniti budžet. Možete zamisliti, ukoliko netko ostane bez posla u struci koliko će mu značiti ta vozačka dozvola. Na kraju, da i sve bude u redu, iznos koji bi utrošili u polaganje vozačkog ispita sada mogu utrošiti za poboljšanje životnog standarda – istaknula je Juranić Klarić.

Još jedna mlada osoba koja sudjeluje u projektu je i 17-godišnji Nikola iz Đurđevca koji trenutno pohađa srednju medicinsku školu u Bjelovaru. Vedri i veseli Nikola pojasnio nam je kako će mu položeni vozački ispit biti veliki plus u daljnjem životu i radu.

– Moji prijatelji iz razreda već su počeli s predavanjima za vozački ispit. Veseli me što ću i ja uskoro krenuti. Kada sam starijem bratu rekao za to, poručio mi je kako se nemam čega bojati. Vozačka će mi sigurno puno pomoći u mojoj struci – kaže Nikola.

Već sada razmišlja kako bi nakon završene srednje škole upisao i neku višu školu u svojoj struci, a u tome ga podupiru i njegovi udomitelji kod kojih je već šest godina te koji su ga, uostalom, i prijavili na natječaj.

– Za cijeli projekt čuli su preko udruge. Iako još uvijek nisam siguran hoću li se nakon srednje odmah zaposliti ili ću ići dalje u školu, drago mi je da imam opciju dodatne edukacije – dodao je Nikola.

Inače, Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece unutar svoje mreže broji 13 udruga udomitelja iz različitih krajeva Hrvatske, a, kako nam objašnjava njihova predsjednica, djeca su prilikom prijave na ovaj projekt morala ispuniti nekoliko uvjeta od kojih su ključni da imaju napunjenih 17 godina, da su sposobna i zdrava za polaganje vozačkog ispita te da su udomljena.

– Udomitelji su trebali za sve to dostaviti dokaz. Udruga „ZIPKA“ iz Varaždina prijavila je 10 kandidata, Udruga Međimurja i Udruga DAMDOM iz PGŽ-a po 4 kandidata, „Udruga Zagrljaj“ iz Vukovara 3 te Udruge „Osmjeh“ iz Đurđevca i „Nada“ iz Ivanca po jednog kandidata. Sveukupno dvadeset i troje djece iz cijele Hrvatske dobilo je sjajnu priliku da polože vozački ispit – objasnila je Juranić Klarić te dodala kako se nada da će kroz dvije do tri godine biti u prilici ponovo pokrenuti ovaj projekt i tako pomoći još jednoj generaciji.

– Djeci je to životno važno i zato ne smijemo odustati od onoga što je za njih dobro – zaključila je.

Zaklada „Novo Sutra“ hrvatska je neprofitna organizacija s ciljem stvaranja uspješnijeg, obrazovanijeg i humanijeg društva. Sjedište Zaklade je u Vukovaru, a njezin osnivač je Pavao Vujnovac, vlasnik regionalne energetske kompanije ENNA i Prvog plinarskog društva. Više o dosadašnjim projektima te natječajima i stipendijama možete pronaći na službenim stranicama Zaklade.