Zatvaraju se kafići, restorani i teretane, uvode ograničenja za crkve, sprovode, trgovine…

Zatvaraju se kafići, restorani i teretane, uvode ograničenja za crkve, sprovode, trgovine…

Ako ih se nećemo pridržavati, ove mjere možda neće biti dovoljne, rekao je premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove epidemiološke mjere po kojima se zatvaraju kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

– Broj dnevno zaraženih je nažalost premašio 4000 i zbog toga ćemo nakon konzultacija s epidemiolozima i stručnjacima predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze covidom-19. Nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo pa prepolovio od početka do kraja rujna, od početka listopada je taj broj počeo rasti po visokim stopama. Kad sam upozorio da je virus opasna prijetnja istaknuvši da dolazak jeseni pogoduje širenju virusa, onom drugom valu o kojem smo govorili na proljeće, pozvao sam sve da odgovornim ponašanjem štitimo jedni druge jer nam možda dolaze teški dani, a nitko ne zna koliko će pandemija trajati.

Kontinuirano smo upozoravali na privatna okupljanja i pozivali na smanjivanje nepotrebnih druženja jer su to glavni izvori zaraze, a 25. listopada postrožili smo mjere što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Znali smo da je teško sa sigurnošću davati procjene i da neće doći do smanjenja brojeva ako se ne budemo pridržavali mjera. Neprestano smo pozivali na osobnu odgovornost kako bismo izbjegli zaoštravanje mjera. U više navrata sam naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe živote, radna mjesta i gospodarsku aktivnost.

Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršati. U tome nismo uspjeli i primorani smo dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije. Bez obzira na mjere koje ćemo predstaviti danas, a stupaju na snagu u subotu, daljnja dinamika virusa ovisi o svakome od nas. Ako se mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti, pa ni ove mjere neće biti dovoljne – rekao je Plenković. Piše Jutarnji list

Ovo je popis novih mjera:

Na javnim događanjima i okupljanjima ne smije biti više od 25 osoba, a ona smiju trajati do 22 sata. Broj od 25 ljudi odnosi se i na misna slavlja pa se preporučuje da se one prenose preko radija ili TV-a.

Zatvaraju se svi kafići i restorani, osim onih u hotelima i kampovima, koji smiju usluživati samo goste koji kod njih koriste uslugu smještaja.

Restorani smiju pripremati hranu i dostavljati je, a radno vrijeme za to je kao i prije korone, rekao je premijer. Hrana se može preuzeti na ulazu u objekt, ne smije se ulaziti unutra ili ju dostaviti na kućna vrata gladnog kupca.

Na privatnim druženjima može biti najviše 10 ljudi. 

Obavezno je nošenje maski i na otvorenom kad nije moguće držati distancu od 1,5 m, zabranjuju se svadbe, a na pogrebima može sudjelovati najviše 25 osoba bez izražavanja sućuti bliskim kontaktom. 

Što se tiče javnog prijevoza, on se ograničava na 40% popunjenosti kapaciteta. Prijevoznici moraju istaknuti najveći broj putnika, vozači i putnici obavezno moraju nositi maske, tko je nema ne smije se voziti.

Obavezno se moraju dezinficirati površine u zgradama i na radnim mjestima.

Što se tiče trgovina i trgovačkih centara mora se istaknuti broj osoba koje mogu unutra boraviti, a svakom kupcu potrebno je osigurati četiri metra kvadratna, potrebna je pojačana higijena i provjetravanje. Ograničava se radno vrijeme trgovina kruhom i pekarnica do 22 sata, a ostaje na snazi zabrana prodaje alkohola od 22 do 06 sati.

Zabranjuje se i rad casina, automat klubova, ali i kladionica.

Nema adventa

Nema održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi. Kako je istaknuo šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, to se odnosi i na advente. Dakle, adventa na razini cijele Hrvatske nema.

Obustavljaju se i sportska natjecanja i treninzi osim za sportašice i sportaše prve, druge i treće kategorije, a i to je bez gledatelja.

Zabranjuje se rad teretana, fitness sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, uključujući i zborove, također i crkvene. Obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela (opere i mjuzikli).

Obustavlja se održavanje dječjih i drugih igraonica te organiziranih plesnih škola, zabranjuje se konzumacija hrane i pića u kinu i ograničenje od 25 osoba se ne odnosi za kina, kazališta, muzeje…

Škole stranih jezika mogu ići samo online, kao i teorijski dio u autoškolama, dok se prilikom vožnje potrebno pridržavati epidemioloških mjera.

Poslodavci bi trebali uvesti rad od kuće, smjenski rad u timovima i smanjiti fizičke kontakte na najmanju moguću mjeru, uvesti klizno radno vrijeme, redovito provjetravati prostorije. Javljaju 24sata