Božinović: Kazne će sigurno biti strože i izricat će se na licu mjesta…

Božinović: Kazne će sigurno biti strože i izricat će se na licu mjesta…

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.408. Preminulo je 48 osoba, prenosi N1.

Zbog rasta broja zaraženih kao i teško oboljelih i preminulih, Nacionalni je stožer u četvrtak donio odluku o uvođenju strožih mjera u pokušaju suzbijanja širenja epidemije. Najavljeno je, među ostalim, uvođenje kazni ako se građani ne budu pridržavali propisanih mjera.

Zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Damir Trut jučer je za N1 rekao da se mora mijenjati Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako bi se mogle uvesti kazne, a to je danas na konferenciji Nacionalnog stožera potvrdio ministar Davor Božinović.

“Već 9 mjeseci nastojimo javnosti objasniti da prihvate najjednostavnije mjere. Što se tiče nadzora, inspekcije Civilne zaštite i Državnog inspektorata bit će vidljiviji, dnevno ćemo imati sastanke. S kontrolom se može početi nakon ponoći, a naglasak će biti na djelatnostima gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi – šoping centri i slično. Siguran sam da će ovu fazu obilježiti strože postupanje službi”, rekao je i dodao:

“Što se tiče izmjene zakona, danas je sastanak radne skupine za izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti s jednom temom, a to je kažnjavanje. Htjeli smo to izbjeći, velik dio građana je to prihvatio, ali zbog manjine koja stvara problem vjerojatno ćemo skoro promijeniti taj dio zakona.”

Odgovarajući na pitanje koliko bi kazne mogle biti visoke, Božinović je rekao: “O kaznama se raspravlja, sigurno će to biti malo strože kazne koje bi po mom sudu trebale biti mandatne, tj. da se izriču na licu mjesta. Sankcija će biti, ali sad ne mogu biti konkretan pa da me onda radna skupina sutra demantira. O izmjeni Zakona odluku donosi Hrvatski sabor.”