Ministar pravosuđa poslao sucima preporuku da, ako baš ne moraju, ne šalju osuđenike u zatvor…

Ministar pravosuđa poslao sucima preporuku da, ako baš ne moraju, ne šalju osuđenike u zatvor…

Na gotovo sve županijske sudove u Hrvatskoj stigao je dopis ministra pravosuđa Ivana Malenice. U njemu, kako RTL doznaje, moli suce da ako baš ne moraju – osuđenike ne šalju na odsluženje zatvorske kazne. 

Dok suci takvu odluku smatraju spornom, iz Ministarstva pravosuđa tvrde – ovime ne želimo utjecati na odluke suda – preporuka je samo zbog korone. Javlja RTL

Tko će na odsluženje kazne zatvora, a tko ne? Čini se nitko, barem trenutačno, jer takva je zbog korone – preporuka Ministarstva. 

“U toj preporuci je navedeno da se gdje god je to moguće, njima odgodi početak izvršavanja kazne, kako bi se zaštitilo zdravlje i djelatnika zatvorskog sustava i osoba lišenih slobode koje se već nalaze unutra”, kaže pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero

Suci zbunjeni. Kažu, preporuka ne može biti iznad sudske odluke, a zakoni se moraju poštivati! Kao i pravomoćne sudske presude!

“Dodatni problem u cijeloj toj situaciji je ova formulacija gdje se ostavlja sucima da odluče tko će ići, a tko neće što dovodi do jedne pravne nesigurnosti”, govori glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. 

Nedavno je, doznajemo, bio i slučaj da je osoba došla na izdržavanje kazne zatvora u Remetinec, ali zatvor ju je odbio zbog pisma ministra. 

Iza rešetaka trenutno 3586 zatvorenika

“Ne bi niti zatvori smjeli postupati mimo odluke suda i odluke suca izvršenja. Neki čak kažu da je bilo situacija da su došli na izdržavanje, da ih zatvor nije pustio? To je informacija koju sam ja čuo neslužbeno, ali smatram da to ne bi smio biti temelj postupanja zatvorskog sustava”, tvrdi Devčić. 

Ova preporuka ne vrijedi za istražne zatvorenike. Trenutačno najpoznatiji stanar Remetinca – Dragan Kovačević izlazak zbog korone nije ni tražio. Iako u zatvorima ovih mjeseci nije lako. Nema posjeta obitelji. Samo odvjetnici.

“Ta naša prostorija gdje mi komuniciramo sa našim branjenicima, ona je tipska napravljrena, s nekim pregradama, i sad su to oni da naprave tu socijalnu distancu – da naprave razmak, su ugurali neki stol, tu se malo dovikujemo, a kad ne želimo da čitava prostorija sudjeluje u našim raspravama – onda se dopisujemo”, rekao je odvjetnik Dragana Kovačevića Ivo Farčić

Već nekoliko mjeseci, sve osobe koje sa slobode ulaze u zatvorski sustav prvo se testiraju na koronavirus, a provode i određeno vrijeme u samoizolaciji. Trenutačno, od 3600 zatvorenika 22 su pozitivna. A od 2555 službenika, pozitivna su 44. U prevenciju se, kaže, stalno ulaže. 

“Nabavljamo velike količine opreme, 122 tisuće maski, 122 tisuće rukavica je podijeljeno, kupuje se velika količina dezinficijensa,  redovito se mjere temperature, nosi se zaštitna oprema, dobiva se nova donacija, kupili smo vizire”, istaknukla je Špero. 

Iza rešetaka je u Hrvatskoj trenutno 3586 zatvorenika, a ima mjesta za njih 3919.