Novi udarac: bez krova nad glavom moglo bi ostati 110 Puljana?

Novi udarac: bez krova nad glavom moglo bi ostati 110 Puljana?

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac danas se obratio medijima kako bi ukazao na mogućnost prodaje ili prenamjene stanova iz samačkih hotela koje koriste nekadašnji Uljanikovi djelatnici u poodmakloj dobi. Kako ističe Cerovac, ako do toga dođe, bez krova nad glavom moglo bi ostati 110 građana slabije imovinske moći…

‘Nakon što je u prvom krugu natječaja Uljanik Standard prodavao se po početnom iznosu od 29.000.000,00 kuna, nije bilo zainteresiranih kupaca, te se očekuje drugi krug natječaja. Odluku o pokretanju natječaja donosi gđa. Marija Ružić, stečajna upraviteljica u dogovoru sa Skupštinom vjerovnika Uljanik d.d. u stečaju. Potrebno je naglasiti da se mora prodati sve što je u vlasništvu Uljanik d.d. u stečaju, kako bi se provela likvidacija, te iz te prodaje Uljanik Standard neće biti izuzet’, rekao je Cerovac.

Dodaje da ‘Uljanik Standard danas ima u vlasništvu 3 samačka hotela, od kojih je jedan na lokaciji Šijana pod hipotekom, a druga dva  u centru grada Pule, koji su u funkciji, te od kapaciteta 200 korisnika, danas usluge koristi oko 110 građana. Korisnici su nekadašnji radnici Uljanikovih društava i drugi građani, od kojih je većina u financijskim problemima, te danas mnogi i koriste socijalnu pomoć grada Pule… Nadalje, u vlasništvu je i preko 60 stanova, koje je izgradio Uljanik, a koje sukladno ugovoru koriste kroz povlaštene uvjete najma, nekadašnji radnici Uljanika u poodmakloj dobi. Što će sutra biti sa stanovima odnosno korisnicima (djeci, unučadi) nakon što preminu potpisnici ugovora ovisi o novom kupcu. Uljanik Standard je vlasnik i disko kluba Uljanik’….

Cerovac nastavlja: ‘Ako, Uljanik Standard otkupi „netko“ tko će uložiti svoje novce, može se očekivati prenamjena samačkih hotela, te opasnost po djecu korisnika stanova da izgube mogućnost nastavka stanovanja. U takvom razvoju rješenja Uljanik Standarda, bez posla moglo bi ostati preko 25 radnika, a bez krova nad glavom moglo bi ostati oko 110 građana slabije imovinske moći. Takav razvoj događaja mogao bi biti bomba za grad Pulu, pogotovo što novom krizom izazvanom korona virusom, može se očekivati otpuštanje većeg broja radnika po poduzećima, obrtima itd, kao i povećanje broja korisnika socijalnih primanja.

Slijedom navedenog pozivam skupštinu grada Pule, skupštinu Županije Istarske, Vladu i Sabor RH da poduzmu odgovarajuće radnje kako bi spriječili negativne posljedice po radnike i korisnike Uljanik Standarda. Pozivam ih da, ako ne mogu unutar svojih proračuna izdvojiti potrebna sredstva, zaduže se kreditima sa povoljnim kamatama, o kojima se na veliko priča ili da zatraže od EK, da oni izdvoje potrebna sredstva. Kako god, vrijeme je da se krene sa raspravom i zauzme stav. To znači da je sljedeći korak na Skupštinama grada Pule, Županije Istarske te sjednicama Vlade i  Sabora RH’, zaključio je Cerovac.

Press konferenciji se pridružila i Radnička fronta:
Goran Matić iz Radničke fronte rekao je da će eventualna prodaja vrijednih nekretnina i smještajnih kapaciteta Uljanik Standarda nekom privatnom investitoru doliti ulje na vatru socijalne krize koja nagriza Pulu otkad su nam političko-ekonomske klike razbucale Uljanik. Sada još pojačana posljedicama pandemije, opća socijalna kriza prijeti eksplozijom. Zato Radnička fronta u potpunosti podržava ovaj zahtjev Jadranskog sindikata. Piše Regional Express