Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja: Oduzeli su nam pravo rada, što je Ustavom zagarantirano svima…

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja: Oduzeli su nam pravo rada, što je Ustavom zagarantirano svima…

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak govorio je za N1 u kakvoj situaciji ugostitelji čekaju odgovor nadležnih ministarstava nakon prvih razgovora s tri ministra povodom objave najnovijih protuepidemijskih mjera.

“Jesu li se konzultirali sa svojim pravnicima? Imaju li oni svoje pravnike?”, pitao se Medak tijekom gostovanja.

“Ne može se nekoga zatvoriti, a drugoga ostaviti otvorenog. Evo, vi radite normalno i funkcionirate, a nas su zatvorili u potpunosti”, kazao je Medak u razgovoru s voditeljem.

“Oduzeli su nam pravo rada, što je Ustavom zagarantirano svima”, dodao je.

“Do sada se nitko nije bunio. Evo, došlo je vrijeme da se ljudi počnu buniti”, kazao je dalje i potom opisao dokle su organizirani ugostitelji stigli u pregovorima s ministarstvima.

Objasnio je da zasad nisu mogli dobiti ništa, osim što su iznijeli svoje zahtjeve, jer nisu imali vremena razraditi ekonomske učinke predloženih opcija povodom mjera za koje su doznali tek nedavno.

“Ministar Marić je rekao: ‘Dok ja ne znam ekonomski učinak jedne, druge opcije, teško mi je bilo što reći.’ Ali ono što su svi odmah rekli je da će možda napraviti kompromis izumeđu te dvije opcije. Mi smo rekli: ‘OK, mi ćemo biti tu partneri dok se dođe do točke obeštećenja koja će biti zadovoljavajuća i za nas i za vas. Mi radimo analizu među nama troškova koji nam proizlaze”, objasnio je.

Rekao je da je problem i to što je teško reći koliki će biti troškovi, primjerice, fast fooda, hotela, kafića, “jer među njima nema poveznice, osim što su svi ti objekti ugostiteljski”. Za to sve treba vremena:

“Mi smo bili sigurni da se nas neće zatvoriti i zato to nismo radili. Mi smo sve naše prijedloge radili u zadnja dva dana.”

“Nismo samo mi u toj priči, tu su i svi naši dobavljači”, kazao je Medak.

Rekao je da ugostitelji nemaju likvidnosti za plaćati obaveze, te da jako puno objekata nema pravo na dostavu pa je stoga “jako teško reći koga mogu dostave spasiti”.

Uspoređivati se crkvama nije htio:

“Ne želim ulaziti u to s crkvama… Ako oni smatraju da smo mi izvor zaraze, u tom bi slučaju svi naši zaposlenici bili zaraženi.”