Vlada donosi 3 ključne mjere kojima će spašavati ekonomiju. Niži PDV za ugostitelje nije među njima…

Vlada donosi 3 ključne mjere kojima će spašavati ekonomiju. Niži PDV za ugostitelje nije među njima…

Donosimo detalje s jučer održanog prvog sastanka između udruga poslodavaca i Vlade

Mjera subvencije od 4000 kuna na plaću zaposlenika, covid-krediti za održavanje likvidnosti i obeštećenje u nekom postotnom iznosu od prošlogodišnjeg mjesečnog prihoda ili po metru četvornom prostora u kojem djeluju, a PDV se ipak neće smanjivati – to je smjer u kojem će se definirati mjere za pomoć poduzetnicima koji su od danas zatvoreni u sklopu mjera koje će biti na snazi najmanje do 21. prosinca, doznajemo nakon jučer održanog prvog sastanka između udruga poslodavaca i Vlade.

Tijekom vikenda dogovarat će se mjere pomoći ugroženim sektorima kako bi se predstavile početkom idućeg tjedna. Mjerama će biti obuhvaćeni svi oni koji su odlukom Stožera zatvoreni ili im je drastično smanjen opseg posla, a to su ugostitelji, prijevoznici, organizatori igara na sreću te poslodavci u rekreaciji i sportu. Piše: Gordana Grgas i Goran Penić Jutarnji list

Mjesec dana minimum

Mjera za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna po radniku za one djelatnosti koje su zatvorene, kako doznajemo, dodatno će se modificirati. Ići će se najvjerojatnije u smjeru da će pomoć moći dobiti i oni poduzetnici koji su biznis otvorili mjesec dana prije odluke o zatvaranju.

Naime, postojeća mjera definira da subvenciju mogu dobiti samo oni koji su otvorili poslovanje do 30. lipnja, a budući da novi lockdown stupa na snagu danas, 28. studenoga, najvjerojatnije će se taj rok pomaknuti na 28. listopada. Uz to, kao i dosad, ti bi poduzetnici trebali dobiti i otpis pripadajućih doprinosa, a moguće i odgodu plaćanja poreza. Za tu mjeru, kako je rekao ministar rada Josip Aladrović, osigurat će se dodatna sredstva.

Kada je riječ o covid-kreditima, u Vladi obećavaju da će ići nova alokacija i da će se brže odobravati. Riječ je o kreditima za obrtna sredstva većima od milijun kuna, koji se odobravaju na rok od pet godina uz jednogodišnji poček, a služe za tekuće poslovanje, podmirenje kratkoročnih obveza i zatvaranje postojećih kreditnih obveza.

Kada je riječ o trećoj mjeri, koja obuhvaća obeštećenje onih koji su zatvoreni, tu još nije dogovoreno na koji će se način poduzetnicima nadoknaditi troškovi koje imaju u hladnom pogonu. Ministar Aladrović jučer je rekao da su saslušali prijedloge udruga te da postoje dva modela obeštećenja: po metru četvornom prostora ili u nekom postotku prošlogodišnjeg mjesečnog prihoda. Udruge traže da ih država obešteti u iznosu od 50 posto prihoda, ali čini se da će se ipak morati naći neki balans između onoga što oni traže i fiskalnih mogućnosti proračuna.

– Mi ćemo na temelju toga vidjeti koja su fiskalna ograničenja, i to su udruge shvatile. Očekujemo da ćemo unutar tih naših ograničenja naći idealan balans. Teško je vjerovati da ćemo prihvatiti jedan ili drugi model, ali uvjeren sam da ćemo naći konsenzus – rekao je Aladrović.

Ni u poslodavačkim redovima nije bilo moguće ni okvirno saznati koliki je iznos obeštećenja koji bi otprilike mogao biti dovoljan da tvrtke kojima je sada zbog epidemije zabranjen rad prežive.

Procjena tijekom vikenda

Kako nam je rekao Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, procjenu će raditi tijekom vikenda.

Prema očekivanjima koje nam je iznio član Izvršnog odbora UGP-a Vedran Jakominić, na razmjerni iznos obeštećenja trebali bi imati pravo i oni kojima je zbog novih epidemioloških mjera snažno pao prihod, od 40 posto naviše, jer su ugroženi.

To će tražiti od Vlade jer, kaže, “bolje je da dobijemo malo manje, ali da obeštećenje dobiju svi koji trebaju”. Od nekoliko prijedloga koje su ugostitelji stavili na stol čim su objavljene nove epidemiološke mjere, čini se da u Vladi trenutačno nemaju razumijevanja samo za onaj dio koji se tiče spuštanja stope PDV-a, što su primijenile neke druge zemlje.

“Napokon smo uspjeli iskomunicirati da su, osim potpora za očuvanje radnih mjesta, potrebne i potpore poduzetnicima. Vlada će nešto dati, ali što – ne znamo. Moraju odvrtjeti simulacije mjera, a nadam se da će ponuditi najbolje što mogu”, odgovorio nam je nakon sastanka u petak.

Zorić napominje kako se dva ponuđena modela ne isključuju međusobno te da je moguća neka kombinacija, uz napomenu kako je model koji predviđa smanjivanje PDV-a zapravo dugoročna mjera za konkurentnost ugostiteljskog sektora, a također predviđa i parafiskalno rasterećenje. Od drugih sektora koji sada očekuju kompenzacijske mjere nabraja i fitness centre, ali i one koji se bave igrama na sreću-kockarnice jer su, među ostalim, unaprijed platili državi koncesijsku naknadu.

Poduzetnici traže obeštećenje u iznosu 50% lanjskih prihoda ili 10 eura po kvadratu prostora

– ugostitelji su predložili dva modela obeštećenja, uz nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna i otpis pripadajućih poreza te doprinosa do 1. svibnja iduće godine

– jučer su poslodavci zahtjeve za kompenzacijske mjere proširili na tvrtke iz svih sektora koje ne smiju raditi ili im je drastično pao prihod

– jedan model predviđa obeštećenje u iznosu 50% prihoda iz prosinca prošle godine, kao i oslobađanje od fiksnih obveza (najamnine, komunalne naknade)

– drugi model predviđa obeštećenje od 10 eura po četvornom metru prostora za trošak najma, smanjivanje PDV-a na 5% (ugostiteljstvo) i brzo isplaćivanje covid-kredita za likvidnost