Voditelj liječničkog tima Arene: ‘Dosad smo primili osam pacijenata, sutra očekujemo oko 20’

Voditelj liječničkog tima Arene: ‘Dosad smo primili osam pacijenata, sutra očekujemo oko 20’

U RTL-u Danas gostovao je voditelj liječničkog tima u Areni Zagreb Damir Vagić. “Zasad je osam pacijenata jer su počeli dolaziti iza podne. Ujutro smo se svi ovdje našli i liječnički i sestrinski tim i svi ostali koji trebaju i počeli sve pripreme i primati prve pacijente koji su premješteni iz Klinike Fran Mihaljević i KB Dubrava”, rekao je te dodao da će tijekom večeri doći još pacijenata. 

Mogu primiti do 50 pacijenata

“Sutra očekujemo oko 20 pacijenata što je dogovor da je takav početak, odnosno testni rad Arene. Od ponedjeljka i utorka će biti još pacijenata, a to nam je bitno da vidimo je li sve funkcionira kao što se dosad pokazalo da zasad sve odlično funkcionira i da možemo biti pripravni i za daljnje primanje pacijenata”, kazao je te dodao da mogu do 50 pacijenata primiti. 

“Napravljeno je 100 kreveta i opremljeno je. Ljudske potencijalne imamo planirane za tih sto kreveta. To nam je plan za sljedeća dva do tri tjedna. U slučaju potrebe mi smo spremni na trećem katu proširiti to na 270 kreveta, a u slučaju potrebe planiramo i daljnje kapacitete”, kazao je.

Tko je smješten u Arenu?

Rekao je da su zasad primili uglavnom pacijente srednje životne dobi koji su u dobrom općem stanju. “Oni su pred otpust iz bolnice i oni su trebali biti u KB Dubravi i Fran Mihaljeviću biti tri, četiri ili pet dana prije otpusta. Kada se potpuno oporave, mi ćemo ih otpustiti kući. Na taj način se oslobađaju kreveti u KB Dubrava i Faan Mihaljeviću tako da se mogu smjestiti srednje teški i teški pacijenti tamo”, rekao je. 

U Areni ima i sala za reanimaciju koja će služiti ako se nekom od pacijenta stanje pogorša. “U slučaju da našem pacijentu postaje lošije ili ga treba intubirati, mi to ovdje možemo napraviti i potom ga prebaciti u neku od zagrebačkih bolnica”, kazao je i dodao da u Areni mogu i pratiti zdravstveno stanje pacijenata. 

“Imamo i plinsku analizu krvi. Možemo gledati kakvo mu je stanje oksigenizacija i napraviti krvne pretrage”, kazao je i dodao da uz sve što će im biti potrebno mogu napraviti i u KB Sestre Milosrdnice.

“Sve što jedan stacionar treba imati – ovdje imamo”, kazao je i dodao da trenutno imaju 18 liječnika, od čega je 15 iz KB Sestre Milosrednice i tri liječnika su iz Hrvatske vojske, medicinskih sestara imaju 26 sestara, 20 sa KBC-a Rebro, a 6 iz HV-a. “Od ponedjeljka i utorka nam dolaze sestre, kada će trebati, iz KBC-a Sestre Milosrednice, i još 10 sestara nam je stavila na raspolaganje Psihijatrijska bolnica Jankomir u slučaju potrebe”, rekao je. 

Rekao je da će ulazak u Arenu biti isti kao i u druge bolnice, a pripremili su i rezerve za liječnike koji bi se zarazili. Donosi RTL