Ravnatelj vinkovačke bolnice uputio apel nezaposlenim sestrama i njegovateljima…

Ravnatelj vinkovačke bolnice uputio apel nezaposlenim sestrama i njegovateljima…

U Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježeno rekordnih 226 novozaraženih osoba, a u samoizolaciji je 1.406 osoba što u Županijskom stožeru Civilne zaštite drže golemim izvorom potencijalno zaraženih.

“Vinkovačka bolnica je trenutno na dvije trećine popunjenih Covid kapaciteta. Bit ćemo spremni za prihvat novih bolesnika i širenje kapaciteta ako bude potrebe. Najveći su problem medicinski djelatnici, njih moramo čuvati”, kazao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj OŽB Vinkovci Krunoslav Šporčić.

Dodao je da najteži bolesnici idu u KBC Osijek. Tamo su premješteni i respiratori, a bit će upućen i dio osoblja. Napomenuo je da se pokušava organizirati tercijarni centar u hostelu Dubrovnik u Vukovaru gdje bi se smjestili bolesnici s blažim simptomima. Pozvao je sve nezaposlene sestre i njegovatelje da im se jave.

Porast broja zaraženih zbog svinjokolje i obiteljskih okupljanja

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić izjavila je kako se povećanje broja novozaraženih koronavirusom u toj županiji, temeljem epidemioloških podataka, ne povezuje se s Kolonom sjećanja na žrtvu Vukovara.

“Porast broja oboljelih događa se od početka studenog i povezujemo ga prvenstveno s obiteljskim okupljanjima, uključujući i proslavu kirbaja, ali i za ovo doba uobičajene svinjokolje na kojima sudjeluje više obitelji koje jedne drugima pomažu”, rekla je Krešić na konferenciji za novinare u Vinkovcima te pozvala sve one koji planiraju svinjokolje da to urade u krugu obitelji.

Istaknula je da se povećanje oboljelih, uz dnevne oscilacije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji i posebno Vukovaru, bilježi od početka studenog. U Vukovaru je na dnevnoj bazi broj oboljelih iznosio i 20-tak posto od ukupnog broja dnevno oboljelih, dodala je. Povećanje je posljednjih dana izraženije dijelom i zbog tehničkih razloga jer su, rekla je, u Zavodu počeli s provođenjem brzih antigenskih testiranja.

Online nastava od ponedjeljka

Dodala je da se i narednih dana očekuje porast broja oboljelih. Potvrdila je da zbog epidemiološke situacije od ponedjeljka, 30. studenog počinje online nastava za sve vukovarsko-srijemske srednje škole, a pozvala je i osnovne škole da sa svojim osnivačima, u slučaju potrebe, odnosno u slučaju većeg broja zaraženih nastavnika i djece, organiziraju online nastavu.

Zabrinjava činjenica što imamo veći broj osoba oboljelih s nepoznatim izvorom zaraze što ukazuje na to da je uspostavljen potpuno horizontalni prijenos virusa što znači i visok rizik zaraze, istaknula je Krešić te pozvala građane na poštivanje mjera i odgovorno ponašanje.