Božinović o novom režimu na granicama, evo tko će sve morati predočiti negativan test

Božinović o novom režimu na granicama, evo tko će sve morati predočiti negativan test

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je predstavio novu odluku koja je vezana za prelazak državne granice. O čemu se točno radi, objasnio je na sjednici Vlade.

– Danas je donesena i nova odluka kojom se ograničava prijelaz na graničnim prijelazima RH. Novi prijedlog usklađen je s EU i veže se na europske regije po karti ECDC-a. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na covid testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza. Postoji izuzetak, a radi se o pograničnim radnicima, studentima i učenicima, pomorcima, osobama koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijentima koji putuju iz nužnih razloga – kazao je Božinović.

Što se tiče trećih zemalja, oni ne mogu prelaziti peko granice u RH, osim iznimke u kojima moraju posjedovati negativni PCR test, kazao je Božinović.

– Iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti – kazao je. Javlja Jutarnji list