Državni tajnik Sučić podnio ostavku: ‘Ispričavam se zbog svog neprimjerenog ponašanja u Vukovaru‘

Državni tajnik Sučić podnio ostavku: ‘Ispričavam se zbog svog neprimjerenog ponašanja u Vukovaru‘

‘Ne želeći biti opterećenje Vladi, niti Ministarstvu podnosim neopozivu ostavku na dužnost‘

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić podnio je neopozivu ostavku zbog “neprimjerenog ponašanja u Vukovaru”, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo hrvatskih branitelja. Doznaje Jutarnji list

– Zbog svog neprimjerenog ponašanja u Vukovaru, ispričavam se hrvatskoj javnosti i svima koje sam svojom gestom ili izjavom povrijedio.

Svjestan odgovorne dužnosti koju obnašam i ne želeći biti opterećenje Vladi Republike Hrvatske, niti Ministarstvu hrvatskih branitelja koji su mi ukazali povjerenje, podnosim neopozivu ostavku na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Budući da sam vodio proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu te žrtava II. svjetskog rata i poraća, sve svoje stručno i profesionalno znanje i iskustvo stavljam na raspolaganje Ministarstvu hrvatskih branitelja u slučaju potrebe.

Vjerujem kako smo u proteklom razdoblju napravili značajne iskorake i uspostavili sustavan pristup koji ne ovisi o pojedincu, čime se obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije osigurava povjerenje da će Ministarstvo hrvatskih branitelja nastaviti sustavno i predano raditi u procesu rješavanja sudbina njihovih nestalih članova – napisao je Sučić u priopćenju medijima.

Podsjetimo, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Stjepan Sučić i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru Krunoslav Šeremet u Vukovaru su izazvali težak incident koji se zbio u noći s petka na subotu oko 00.35 sati u ugostiteljskom objektu Vukovarsko Pub u centru grada.

Svega četiri i pol sata nakon što je premijer Andrej Plenković u izravnom obraćanju hrvatskoj javnosti pozvao sve građane na odgovornost i strpljenje ta apsolutno poštivanje svih donesenih epidemioloških mjera koje su stupile na snagu s prvim minutama subote, Sučića, Šeremeta i još nekolicinu gostiju policija je zatekla u konzumiranju pića u navedenom lokalu, koji je u ponoć morao biti zatvoren i ispražnjen.

No, umjesto da priznaju kako su pogriješili ili eventualno kažu da su se zapričali, izgubili pojam o vremenu ili pronađu neku drugu izliku, Sučić i Šeremet, dakle državni dužnosnici, odnosno službenici, ušli su u verbalni konflikt s policajcima odbijajući im pritom dati i osobne iskaznice, a policajci koji su ih pokušali identificirati i urazumiti na kraju su morali u pomoć pozvati svoje kolege iz interventne policije koji su morali primijeniti i fizičku snagu kako bi priveli Šeremeta.

Sučić je na kraju bez opiranja otišao s policajcima, ali ni on se nije do kraja suzdržao, pa je prilikom ulaska u prostorije Policijske postaje Vukovar rukom udario u vrata i oštetio ih. Prema informacijama koje smo dobili, ono što se događalo u samom kafiću bilo je prilično ružno i mučno. Policajcima se navodno prijetilo da će svi dobiti otkaze, jedan od njih dvojice spominjao je i ministra Davora Božinovića, prijetio da će nazvati i njega, a nazvao je čak i zapovjednika interventne policije ne bi li izvršio pritisak na policajce. Štoviše, jedan od policijskih službenika, navodno pripadnik srpske nacionalne manjine, koji su prvi ušli u lokal i zatražili osobne iskaznice, navodno je morao slušati i uvrede na račun svoje nacionalnosti.