Ministar Alardović nakon sastanka s ugostiteljima: “Prosvjeda se ne bojimo”

Foto:Screenshot/Josip Alardović

Poduzetnici su bijesni na Vladine ekonomske mjere. Vrhunac je to napetih odnosa, koji traju tjednima. Kako dalje otkriva ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, s kojim razgovarala Ivana Brkić Tomljenović.


Ministar Aladrović, upitan o današnjem sastanku s ugostiteljima, kaže kako nije očekivao rasplet kakav se dogodio. 

“Nismo očekivali, ali odmah moram reći – ne bojimo se prosvjeda. Razgovarali smo s danas s više udruga poduzetnika, poslodavaca o mjerama Vlade i o tome što Vlada može učiniti za sve one kojima je rad obustavljen, prije svega, ali razmišljamo i srednjoročno i dugoročno i u postpandemijskoj fazi”, poručuje ministar. 

Zašto smanjenje PDV-a nije bila jedna od opcija, ministar odgovara kako prvo mora predstaviti mjere koje su donesene. 

“Išli smo s tri različita seta mjera, to je jedna mjera za očuvanje radnih mjesta koja ima fokus na radnicima i na očuvanju zaposlenosti, što od prvog dana krize čuvamo i što smo uspjeli očuvati, sad to možemo vidjeti. Drugi dio se odnosi na rješavanje kratkoročne i srednjoročne likvidnosti, tzv. COVID kredite, u iznosu od milijardu i 300 milijuna kuna i treći dio koji se odnosi na pokriće fiksnih troškova, odnosno jednog dijela fiksnih troškova za sve one kojima je rad onemogućen”, rekao je.

Govoreći o PDV-u, ministar kaže kako se sad razgovara o kratkoročnim mjerama i kako prevladati ovu krizu. 

“PDV kao tema, odnosno porez na dodanu vrijednost u ugostiteljstvu je tema dugo kao nešto o čemu se razgovara. Sada nije trenutak za rješavanje strukturnih problema, nego za donošenje kratkoročnih mjera, a nakon toga smo ostavili mogućnost da razgovaramo ili, kako su poduzetnici rekli, ostavili smo otvorena vrata da razgovaramo o svim onim strukturnim promjenama koje su potrebne da bi ekonomija bila otpornija. Ne bih rekao da su ovo vatrogasne mjere, nego su mjere kojima mi nastojimo u ovom trenutku očuvati zaposlenost i očuvati poslovnu aktivnost”, kaže Aladrović. 

Nažalost, ističe, nalazimo se u takvoj fazi da ono u čemu je fokus u ovom trenutku je očuvanje radnih mjesta i nastavak poslovne aktivnosti.

Mjera za očuvanje radnih mjesta definirana je, kaže, s obzirom na to koje djelatnosti u ovom trenutku su najizloženije. Što se tiče mjere za nadoknadu fiksnih troškova koja je danas usvojena, kaže, detaljno će se propisati od ministra financija i tada će se vidjeti tko sve može aplicirati za tu pomoć. Isti tretman, sigurno neće biti za poslodavce koji uredno plaćaju obveze i za one koji to ne čine. 

“Oni koji su u blokadi, vrlo vjerojatno neće ostvarivati pravo na takvu pomoć jer jednostavno ne možemo izjednačavati one koji su blokirani i one koji nisu blokirani, ako govorimo o urednim i neurednim poslodavcima”, kaže ministar. 

O COVID kreditima za koje poslodavci govore da je sporta i troma procedura, ministar kaže kako su imali sastanak koji je vodio ministar Tomislav Ćorić, kao nadležni ministar za Hamag bicro. 

“Predstavnici Hamaga obvezali su se da će uspostaviti kreditne linije koje će biti znatno ažurnije nego u onoj prvoj fazi. Prva faza nas je zaista sve iznenadila i tu smo mogli pokazati veću dozu ažurnosti, ali sada u ažurnost rješavanja tih zahtjeva ja osobno ne sumnjam”; poručuje ministar. Donosi Dnevnik.hr