Brod LNG Croatia stigao u Omišalj: “Hrvatska na energetskoj karti svijeta”

Brod LNG Croatia stigao u Omišalj: “Hrvatska na energetskoj karti svijeta”

Brod LNG Croatia stigao je u Omišalj na Krku iz španjolske luke Sagunto u kojoj je na brod ukrcan ukapljeni prirodni plin potreban za probni rad terminala.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da je riječ o projektu vrijednom 230 milijuna eura, koji je od strateške važnosti za Hrvatsku i Europsku uniju.

– Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja realizacijom ovog projekta ucrtali su Hrvatsku na energetsku kartu svijeta. Ovaj alternativni dobavni pravac u narednim desetljećima osigurat će Republici Hrvatskoj opskrbu plinom. U konačnici, izvoz plina potaknut će dodatnu konkurenciju i utjecati na cijenu plina. Dolaskom LNG Terminala u Omišalj i njegovim uvođenjem u rad ostvareno je sve o čemu se sanjalo još od 1993. godine, rekao je Ćorić. Javlja HRT

Brod je dugačak 280,17 m, širok 43 m te bruto tonaže 96576 t. Skladišni prostor sastoji se od četiri skladišna spremnika za UPP ukupnog skladišnog kapaciteta 140.206 m3. Također, na brodu se nalaze tri jedinice za uplinjavanje (regasifikaciju) UPP-a s maksimalnom stopom uplinjavanja od 451.840 m3/sat, no FSRU brod radit će maksimalnim kapacitetom do 300.000 m3/sat, odnosno 2,6 milijardi m3/godišnje, a u skladu s mogućnostima plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske. Maksimalna stopa pretovara UPP-a iz tankera za prijevoz UPP-a u FSRU brod iznosi 8.000 u m3/sat, dok je pristan terminala izveden tako da na terminal mogu pristajati i najveći tankeri za prijevoz UPP-a na svijetu, tj. Qmax brodovi, dužine preko 340 m i skladišnog kapaciteta od 260.000 m3.

Kako navode iz Ministarstva, slijede testiranja određenih sustava na FSRU brodu, svih sustava na kopnenom dijelu Terminala te puštanje u rad cjelokupnoga Terminala. Nakon obavljenih svih navedenih radnji Terminal za UPP bit će spreman za početak komercijalnoga rada koji se očekuje 1. siječnja 2021. godine prema odobrenom Godišnjem planu rasporedu usluga Terminala. U prve tri godine popunjenost kapaciteta Terminala iznosi 100 %, a do 2027. godine 84 %.