Cijele obitelji dolaze na Sv. Duh: ‘Moram jesti u pučkoj kuhinji, zbog korone sam izgubio posao’

Cijele obitelji dolaze na Sv. Duh: ‘Moram jesti u pučkoj kuhinji, zbog korone sam izgubio posao’

Pučka kuhinja na Svetom Duhu u Zagrebu svakodnevno je sve donedavno pripremala tristotinjak obroka, koje bismo podijelili svima onima koji taj dan dođu na ručak. No broj korisnika tijekom epidemije i potresa u Zagrebu povećao se za više od 20%, tako da nam je pomoć itekako potrebna. Sad znamo pripremati i do 600 toplih obroka na dan.

Rekao je to fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje, koji je u humanitarnoj akciji “Obrok za obrok” u utorak otvorio adventsku kućicu Kod fratara, u “drive in” obliku, ispred pučke kuhinje na adresi Sveti Duh 33 u Zagrebu. Pišu 24sata

Nude samostansku sarmu

– Naš cilj je bio jasan od samog početka, svojim sudjelovanjem u manifestaciji Advent u Zagrebu senzibilizirali smo širu javnost za ljude u potrebi, socijalno ugrožene te sve one kojima je potrebna pomoć u osiguravanju vlastite egzistencije. Svojom smo nazočnošću ponudili svim gostima, posjetiteljima, turistima i svim zainteresiranima tradicionalna jela iz samostanske kuhinje. Sav prihod koji smo ostvarili bio je namijenjen djelovanju pučke kuhinje na Svetom Duhu – rekao je fra Vladimir Vidović.

Naručenu hranu i piće isporučivat će od 16 do 22 sata u dvorištu kuhinje, u koje ćete moći doći osobnim vozilom. U ponudi će biti samostanska sarma, domaće kobasice, ajvar, med, domaći likeri, kuhano vino, medenjaci i jedno vegetarijansko jelo. Kupnjom jednog obroka osigurat će se obrok za potrebite u pučkoj kuhinji. Odmah smo pitali za recept samostanske sarme.

– To je sasvim obična sarma, ali ima jedan tajni sastojak, koji vam neću otkriti, to je tajna nas fratara – šali se fra Vladimir.

Dok smo razgovarali, red ispred pučke kuhinje bio je golem. Pitali smo fratra je li to uobičajeno.

– Nažalost, osim porasta broja ljudi koji trebaju našu pomoć promijenio se i njihov profil. Sve je više obitelji koje skrivećki dolaze po svoj obrok jer ih je sram. Do jučer su imali posao, dom i topli obrok, a odjednom su ostali bez ičega. Osim toga, jako se povećao i broj mladih, to me žalosti. Ne sjećam se da je nekad bila ovako loša situacija, a bojim se da nam ni budućnost nije najsvjetlija, ali ne smijemo gubiti nadu i vjeru. Proći će i ova iskušenja – rekao nam je fra Vladimir Vidović te dodao da svi koji mogu trebaju pomagati.

‘Imao sam sve, a sada ništa’

– Vrlo rigorozne mjere zbog pandemije traže od nas dodatan napor, pa i onaj financijski. Hranu od ožujka dijelimo vani, ispred pučke kuhinje, jer zbog poštovanja mjera ne možemo omogućiti siguran boravak korisnicima u prostorima kuhinje. Situacija je vrlo ozbiljna i zahtjevna. Zato smo u ovim teškim i izazovnim vremenima odlučili učiniti dodatan napor kako bismo osigurali sredstva za svoj rad – kaže fratar.

Dok smo razgovarali s našim sugovornikom, prišao nam je jedan gospodin srednjih godina te nam je suznih očiju rekao kako nikad nije mogao zamisliti da će morati prositi za hranu.

– Imao sam siguran posao i sve je bilo dobro, a onda zbog pandemije sam ga izgubio, a račune i kredite nisam mogao plaćati. U roku od nekoliko mjeseci nisam znao kamo ću i što ću. Molim sve ljude za solidarnost. Nisam mogao zamisliti da ću biti ovdje, strašno – ispričao nam je kroz suze.