Goran Aleksić: Još jedna pravomoćna odgoda ovrhe dobar je znak da EU pravo nitko u Hrvatskoj ne smije zaobići…

Goran Aleksić: Još jedna pravomoćna odgoda ovrhe dobar je znak da EU pravo nitko u Hrvatskoj ne smije zaobići…

Još jedna pravomoćna odgoda ovrhe, ovaj put na najvećem županijskome sudu, dobar je znak da pravo EU nitko u Hrvatskoj ne smije zaobići. Šteta je da vlast nema više hrabrosti, jer da ima zabranila bi zakonski na temelju presude C-407/18 baš sve ovrhe nekretnina iz kredita s valutnom klauzulom CHF unaprijed, i sve bi takve ovršne isprave proglasila nevažećima – kazao nam je Goran Aleksić, aktivist udruge Franak nakon što je Županijski sud u Zagrebu, 20. listopada 2020., pravomoćnim rješenjem Gž Ovr-797/2020 odgodio ovrhu nekretnine obitelji koja ima ugovoreni CHF kredit koji je otkazan zbog neplaćanja anuiteta na vrijeme.

Rješenje je ishodio odvjetnički ured iz Koprivnice, naslanjajući se prvenstveno na presudu Suda EU C-407/18, Kuhar . Piše Ljubica Vuko Slobodna Dalmacija

Kako je izvijestila udruga Franak, ovrha nekretnine odgođena je sve dok ne završi sudski postupak za proglašenje ovrhe nedopuštenom zbog toga što potraživanje ovrhovoditelja APS RE service d.o.o. nije u skladu sa stvarnim stanjem duga. Budući da se radi o otkazanom CHF kreditu s nepoštenom valutom i kamatom, to znači da u vrijeme otkaza kredita uopće nije bilo razloga za jednostrani raskid ugovora od strane Zagrebačke banke, koja je nakon otkaza ugovora potraživanje prodala APS RE serviceu d.o.o..

-Krediti s ništetnom valutom i ništetnom kamatom odnosno s ništetnim predmetom i cijenom ništetni su po pravu EU izrečenom u više presuda Suda EU, a najjače je to izrečeno u presudi C-118/17, Dunai. Ništetni su takvi ugovori i po hrvatskome pravu izrečenome u Zakonu o obveznim odnosima te u nekoliko revizija Vrhovnog suda RH u kojima je jasno izrečeno da ne može opstati ugovor s ništetnom cijenom, a ugovori s valutnom klauzulom CHF imaju ništetan i glavni predmet, i cijenu – ističe Aleksić dodajući kako je ovrha nekretnina po takvoj ovršnoj ispravi nemoguća, jer je ovršna isprava ništetna.

-Imamo sada najmanje dva  pravomoćna rješenja varaždinskog i zagrebačkog suda, kojima se odgađa ovrha do završetka postupka za proglašenje ovrhe nedopuštenom, što će uz presudu C-407/18 biti dovoljan dokazni materijal svakome ovršeniku iz nepoštenog ugovora o kreditu da zaštiti svoju nekretninu – kaže Aleksić.

Dodaje kako vjeruje da će svoj pravorijek o tome dati i Ustavni sud povodom jedne ustavne tužbe koja se rješava po takvome pitanju, i po njegovom mišljenju nije moguće da Ustavni sud ne primijeni pravorijek iz presude C-407/18, nakon čega više niti neće biti potrebno zakonski to riješiti, budući da će odluka Ustavnog suda imati snagu zakona.

-Šteta je da dosta sporo pravo EU prodire u Hrvatsku, pa su mnoge obitelji već deložirane na temelju ovršnih isprava koje bi danas svaki sudac preispitao i odgodio ovrhu do konačnog rješenja. Ostaje nam sada dočekati odluku Suda EU o pravima potrošača koji su konvertirali kredite, ali isto tako veliko pitanje koje se mora riješiti jest pitanje ništetnosti CHF ugovora. Ako bude sve onako kako to očekujemo u udruzi Franak, a zasad se sve dobro odvija u željenome smjeru, nikada više niti jedan dužnik s kreditom u francima neće biti izbačen iz svoje nekretnine! – ističe Aleksić.

Aktivist udruge Franak naglašava da su i mnogi ovršenici s kunskim i euro kreditima ugovorenim prije 2013. plaćali višegodišnju nezakonitu kamatu, pa se i oni imaju pravo pozivati na presude koje je spomenuo, jer se radi o sličnome sadržaju ovršne isprave, uslijed kojega dugovanje nije izraženo u točnome iznosu, nego se dugovanje mora umanjiti za iznos preplaćenih kamata i pripadajućih zateznih