Stiže snijeg, olujni vjetar, obilna kiša, moguće bujične poplave…

Stiže snijeg, olujni vjetar, obilna kiša, moguće bujične poplave…

Danas nam je počela klimatološka zima i odmah je pokazala zube.

Hladno je jutros, u Zagrebu -5, u Bednji -8, kako je noć bila vedra i stabilna, bilo je izraženo radijacijsko ohlađivanje.

Međutim, u drugom dijelu dana doći će do porasta naoblake s jugozapada što će rezultirati kišom, najprije duž obale poslijepodne.

Kasnije navečer i u noći očekujemo snijeg u najvišim predjelima Gorskog kotara, a potom i u nižim područjima. Upravo bi se u Gorskom kotaru gdje će se snijeg nastaviti i sutra, lokalno moglo akumulirati i više od 30 cm snijega.

Snijeg će padati većinom zapadnije od Zagreba, u Gorskom kotrau i Lici, dok će u istočnim područjima ostati uglavnom suho, uz tek malo kiše i to vjerojatnije u četvrtak.

Duž obale će biti najkišovitije u danima pred nama, osobito u Dalmaciji, i u unutrašnjosti i duž obale i na otocima, gdje lokalno može pasti više od 100 litara kiše po metru četvornom, što može rezultirati bujičnim i urbanim poplavama.

Probleme će stvarati i jak vjetar na moru, jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu, u Dalmaciji jako i olujno jugo i istočnjak.

Upravo bi s vjetrom, burom, koja pahulja snijega mogla stići i do obale sjevernog Jadrana.

U četvrtak će bura na sjevernom Jadranu slabjeti. Pritjecanje toplijeg zraka po visini ispred ciklone, moglo bi rezultirati smrzavanjem oborine u dodiru s hladnim tlom i stvaranjem opasne poledice, prije svega u Lici, i središnjoj Hrvatskoj tijekom četvrtka. Piše N1