Bol u rebrima: Uzrok, simptomi i kada morate posjetiti doktora?

Bol u rebrima: Uzrok, simptomi i kada morate posjetiti doktora?

Bol u rebrima može biti oštra ili tupa, a može se pojaviti u prsima ili ispod prsa s obje strane. Uzrok ove boli može biti bilo što, od udarca ili ozljede do istegnutog mišića ili frakture rebara.

Važno je reagirati i posjetiti liječnika kako bi se olakšala bol, ali i otkrio pravi uzrok problema.

Što uzrokuje bol u rebrima?

Rebreni kavez sastoji se od 24 rebara, sa svake strane po 12, a štiti pluća i srce od oštećenja. Postoji nekoliko razloga zašto se pojavljuje bol u rebrima. Najčešće bol u rebrima nije povezana s ozbiljnijim stanjima i često će bol nestati sama od sebe.

Mogući uzroci boli u rebrima su:

· Slomljeno rebro

· Ozljede prsa

· Fraktura rebra

· Bolesti kosti, kao što je osteoporoza

· Upala pluća

· Grčevi mišića

· Natečenost u području rebra

· Fibromialgija

· Srčani udar

Bol s desne strane rebara

Bol s desne strane rebara mogu uzrokovati žučni kamenci koji su načinjeni od kolesterola, a nekada zaglave na ulazu u žučni mjehur što potom može uzrokovati bolove ispod rebra s desne strane. Osim žučnih, bol s ove strane mogu uzrokovati i bubrežni kamenci koji uzrokuju jake bolove ispod desne i lijeve strane rebara ili leđa, a nekada se bol širi i na prednji dio trbuha.

Problemi s jetrom također mogu izazvati bol u području rebara.

Bol s lijeve strane rebara

Bol s lijeve strane rebara može biti uzrokovana kostohondritisom, odnosno upalom hrskavice koja pričvršćuje rebra na grudnu kost. Ova bolest uzrokuje oštru bol koja se pojačava za vrijeme kihanja ili kašljanja.

Drugi razlozi mogu biti upala gušterače, kao i ruptura slezene. Ova dva organa nalaze se na lijevo strani tijela, a mogu uzrokovati i bol u lijevom dijelu rebara. Perikarditis je još jedno stanje koje uz ostale simptome uzrokuje i bol u području rebara. To je upala osrčja, a bol koju izaziva može biti probadajuća ili tupa, a pogoršava se za vrijeme ležanja.

Kakva može biti bol u rebrima i kako se dijagnosticira?

Bol se može pojaviti u prsima, ispod rebara ili iznad. Kod nekih će bol biti intenzivna, dok će kod drugih biti nešto manje izražena.

Simptomi uključuju oštru ili tupu bol koja može biti iznenadna. Isto tako, bol može biti konstantna ili isprekidana, a može se pogoršavati kod udisaja i izdisaja. Također, može doći do masnica i osjetljivosti. 

Prvo je potrebno posjetiti liječnika koji će postaviti dijagnozu. Ako osjećate oštru bol u rebrima dok dišete, potrebno je što prije posjetiti liječnika. Ako osjećate pritisak u prsima i nelagodu u rebrenom kavezu, odmah nazovite hitnu medicinsku službu, jer ovo može biti znak srčanog udara.

S druge strane, ako bol u rebrima traje neko vrijeme potrebno je liječniku opisati sve simptome i vrstu boli, te gdje se točno bol pojavljuje. Ovako će liječnik lakše postaviti dijagnozu. Ako se bol pojavila nakon ozljede, liječnik može predložiti rendgensko snimanje ili magnetsku rezonancu. Na ovaj način će se najbolje vidjeti sam uzrok boli, odnosno vidjet će se stanje rebara, ali i okolnih organa i mišića.

Kako se liječi bol u rebrima?

Liječenje ovisi o samom uzroku problema. U nekim slučajevima bit će dovoljne tablete protiv bolova ili hladni oblozi, dok će u drugim možda biti potrebna operacija.

Bol u rebrima može biti posljedica upala, ozljeda kao i bolesti okolnih organa. Kod oštre boli i otežanog disanja potrebno je odmah reagirati i pozvati hitnu pomoć, dok kod ostalih bolova u rebrima je potrebno posjetiti liječnika koji će potom postaviti dijagnozu. Piše N1