‘Premijer Plenković i ja redovito se čujemo. Vjerujem da će već idući tjedan doći na posao‘

‘Premijer Plenković i ja redovito se čujemo. Vjerujem da će već idući tjedan doći na posao‘

‘Sve što predsjednik Vlade inače radi, to radi i sada. Premijer Plenković upravlja svim procesima‘, kaže Medved

Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, premijer Andrej Plenković odredio je za svog zamjenika nakon što mu je dijagnosticiran covid-19, iako u Vladi kažu kako za tim još nema potrebe jer premijer sve poslove obavlja od doma. Istodobno, njegovo ministarstvo ponovno potresa skandal s još jednim državnim tajnikom. Kako se nosi s novom dužnošću, kako to da je baš njega odabrao za zamjenika, a kako komentira učestale afere svojih državnih tajnika. Piše Goran Penić Jutarnji list

Premijer je odredio da ga mijenjate u slučaju njegove spriječenosti. Kako to izgleda, potpisujete li vi akte Vlade, koordinirate li sve sastanke?

– Sve što predsjednik Vlade inače radi, to radi i sada. Premijer Plenković upravlja svim procesima, predsjeda Užim kabinetom, kao i sjednicom Vlade. Predsjedao je i svim sastancima koje smo imali, kao i sastankom sa županima. U skladu s člankom 11. Zakona o Vladi predsjednik je mene ovlastio da potpisujem akte u njegovoj odsutnosti.

Kako to da je premijer vas odabrao, a ne nekog drugog potpredsjednika?

– To je odluka predsjednika Vlade. Ali ponavljam, riječ je o ovlasti članu Vlade za potpisivanje akata Vlade. Sve druge aktivnosti predsjednik Vlade obavlja kao i inače.

Prvi put imamo situaciju da je premijer zaražen covidom, da obavlja sastanke online, koliko dugo Vlada može tako funkcionirati i mislite li da bi trebalo aktivirati članak 17. Ustava?

– Vlada u potpunosti funkcionira, okolnosti COVID-19 nam nameću organizaciju kakvu trenutno prakticiramo, odnosno održavanje sastanaka putem video-veze što nam omogućava redovito funkcioniranje uz poštivanje svih epidemioloških mjera. U skladu s time se ponašamo, rješavamo izazove, zadaće i sve nadležnosti Vlade. Nema nikakve potrebe za aktiviranjem članka 17. Ustava, tu temu apsolvirao je već svojim odlukama Ustavni sud.

U kojoj bi situaciji po vama bilo potrebe za tim?

– Ponavljam, nema potrebe za time. Rad Vlade i Stožera civilne zaštite u okolnostima u kojima se nalazimo u skladu je sa zakonom i Ustavom, Stožer pod nadzorom Vlade donosi balansirane odluke i mjere koje su nužne za zaštitu života i zdravlja ljudi te za očuvanje gospodarstva i društvenih aktivnosti.

Čujete li se redovito s premijerom, kakvo je njegovo zdravstveno stanje?

– Dakako da se redovito čujemo. Predsjednik Vlade se osjeća dobro i vjerujem da će nakon isteka izolacije idući tjedan normalno doći na posao.

Njegovim najbližim suradnicima nije određena samoizolacija?

– Epidemiolozi su zaključili da nitko ne mora u samoizolaciju.

Prošli tjedan obilježio je skandal s vašim državnim tajnikom. Kako to komentirate, bi li ga Vlada smijenila da nije sam podnio ostavku?

– Sad je taj proces okončan. Osudili smo taj čin kao neprihvatljiv, a Stjepan Sučić kao odgovoran čovjek, svjestan svog propusta, podnio je neopozivu ostavku i Vlada je to prihvatila. Moram naglasiti da je Stjepan Sučić čovjek koji je cijelog sebe uložio u posao koji je obnašao i kao pomoćnik i kao državni tajnik. Moramo se prisjetiti i svih njegovih zasluga u Domovinskom ratu – on je jedan od zapovjednika obrane Vukovara.

Nakon Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih dužnosti i u poslovima nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja uložio je izrazito velik napor i zapravo je Uprava za zatočene i nestale koju je vodio danas na razini, kako personalnih tako i organizacijskih i normativnih sposobnosti, da se uspješno nosi sa izazovima pronalaska posmrtnih ostataka i rješavanja sudbine nestalih osoba. Piše Goran Penić Jutarnji list

Ono što mi je izrazito važno, a na tragu toga, jest da ćemo nastaviti partnerski odnos s udrugama zatočenih i nestalih kao i s obiteljima nestalih, a Stjepan Sučić u velikoj je mjeri pridonio izgradnji sustava koji garantira poseban i ozbiljan pristup ovoj osjetljivoj i važnoj tematici.

Što se to događa s vašim najbližim suradnicima, dvoje državnih tajnika bili su opleteni u aferu sređivanje ispita, kako ste ih to birali i smatrate li da postoji i vaša odgovornost?

– Prije svega, ne mogu prihvatiti takvo generaliziranje. Riječ je o različitim segmentima odgovornosti. Kod ranijih državnih tajnika utvrđen je propust na način da su neovlašteno kontaktirali osobu koja je optužena i s te osnove optužnica je proširena na njih. I u skladu s elementima proširenja optužnice i istekom mandata, oni nisu imenovani ponovno za državne tajnike.

Kod Stjepana Sučića je riječ o individualnoj odgovornost i ni na koji način se ne može povezivati s djelatnostima i nadležnostima vezanim uz sami posao u Ministarstvu.

ČEKAM IZVJEŠĆE MUP-A ZA ODLUKU O SMJENI ŠEREMETA

Što će biti s ravnateljem Memorijalnog centra   Krunoslavom Šeremetom, hoće li ga Upravno vijeće na čijem ste čelu smijeniti?

– Ne želim prejudicirati odluku Vijeća. Moja je obveza sazivanje sjednice i pribavljanje svih bitnih i relevantnih činjenica na osnovu kojih će Upravno vijeće donijeti odluku. Pod tim podrazumijevam sve pokazat-elje o samom činu koji će biti podloga za donošenje odluke od strane Upravnog vijeća.

Je li vam MUP to dostavio?

– Kad mi MUP sve dostavi, upoznat ćemo se detaljno sa cjelokupnim činjeničnim stanjem.