Prijedlog epidemiologa Stožeru: ‘Kafiće otvoriti kada broj zaraženih bude šest puta manji‘

Prijedlog epidemiologa Stožeru: ‘Kafiće otvoriti kada broj zaraženih bude šest puta manji‘

Capak je jučer naveo da nam je mortalitet 480 na milijun stanovnika, što nas stavlja na 14. mjesto, na sredinu ljestvice EU

Nacionalni stožer civilne zaštite danas bi, prema najavama glavnog državnog epidemiologa Krunoslava Capaka, trebao predstaviti javnosti dokument u kojem prvi put od početka pandemije navodi konkretne, mjerljive brojčane parametre sukladno kojima će se otpuštati sadašnje rigorozne mjere. Jutarnji list u posjedu je prijedloga koji su Stožeru uputili epidemiolozi. Piše Ivana Krnić Jutarnji list

Prema tom prijedlogu, otpuštanje bi se odvijalo u tri kruga, a ovisit će o prosječnom broju zaraženih tijekom posljednjih 14 dana te o udjelu zaraženih među svim testiranima: upravo su to glavni kriteriji koje u obzir uzima i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Nekoliko varijanti

Prvi krug podrazumijeva otvaranje restorana i povećanje dozvoljenog broja osoba na okupljanjima sa sadašnjih 25 na 30. No, da bi do toga došlo, potrebno je da 14-dnevna incidencija oboljelih na 100.000 stanovnika ne bude veća od 300, a da udio pozitivnih među svima dnevno testiranima bude manji od deset posto u periodu od sedam dana.

Koliko se to sada čini dalekim, pokazuje podatak da Hrvatska sada ima incidenciju od čak 1117,1 na 100.000 stanovnika: od 30 europskih zemalja koje prati ECDC, od nas je lošiji samo Luksemburg. Najlošije stoji Međimurska županija s čak 2201 oboljelih na 100.000 stanovnika u 14 dana, a slično je i u Varaždinskoj županiji.

U drugom krugu otpuštanja otvorili bi se kafići i dozvolilo bi se okupljanje 50 osoba. Taj korak može se poduzeti kada 14-dnevna incidencija neće biti veća od 200. Treći krug podrazumijeva dozvolu veće popunjenosti javnog prijevoza i okupljanja do 100 ljudi, ali tek kada zaraženih u 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika ne bude više od 100, a udio pozitivnih u odnosu na testirane ne bude veći od 5 posto.

Radi se o vrlo restriktivnim kriterijima, kakvi se, zapravo, od epidemiologa i očekuju. Nacionalni stožer, kojem se od početka epidemije prigovara da izbjegava donijeti jasne, konkretne i mjerljive kriterije, raspravljat će o ovom prijedlogu i može se očekivati da će ga, uzimajući u obzir i interese gospodarstva, ublažiti. Kako saznajemo, na stolu je još nekoliko varijanti konačnog dokumenta. No, ostanu li kriteriji približno u ovim okvirima, posve je izvjesno da 21. prosinca, dokad su izrečene, postojeće mjere neće biti ukinute te da za Božić neće biti značajnijeg otvaranja.

Da smo u ovom trenutku miljama daleko od kontrolirane epidemije, pokazuje i jučerašnji podatak od čak 37 posto pozitivnih u odnosu na testirane: u promatrana 24 sata bolest je potvrđena kod 3955 osoba, a testirano je njih 10.626. Dakle, da bi se otvorili restorani, morali bismo biti ispod 10 posto, što je četiri puta manje u postocima nego sada.

Održiv sustav

Capak je jučer naveo i da nam je mortalitet 480 na milijun stanovnika, što nas stavlja na 14. mjesto, na sredinu ljestvice EU. No, brojke su nam tu jako velike. Samo jučer preminulo je 68 osoba, tako da je ukupna brojka preminulih koji su bili pozitivni na covid-19 premašila 2000, točnije iznosi 2032. Aktivno bolesnih je 24.190, no velik problem predstavlja i gotovo 60.000 osoba koje su u samoizolaciji jer su upravo oni najveći bazen onih koji će postati pozitivni.

U obzir je potrebno uzeti i činjenicu da se kontakti skrivaju, tako da je broj osoba u samoizolaciji bitno manji nego što bi to bilo realno, što znači još potencijalno bolesnih i povećan broj širitelja zaraze. Što se bolničkog sustava tiče, on je i dalje održiv, ali brojke su visoke. Na bolničkom liječenju u ovom je trenutku 2427, a na respiratoru 262 pacijenata.

Tri kruga ublažavanja mjera

1. krug otpuštanja

– 300 prosječno oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, manje od 10 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih
– otvaraju se restorani i dopušteni broj osoba na okupljanjima povećava se na 30

2. krug otpuštanja

– 200 prosječno oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, manje od 10 posto pozitivnih
– otvaraju se kafići i broj osoba na okupljanjima povećava se na 50

3. krug otpuštanja

– 100 prosječno oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, 5 ili manje posto pozitivnih
– dopušteni broj osoba na okupljanjima povećava se na 100