Bačić najavio izvanredno zasjedanje Sabora…

Bačić najavio izvanredno zasjedanje Sabora…

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, održane putem videoveze, predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je da će se, među ostalim, ovog tjedna u Saboru raspravljati o tri oporbena prijedloga.

To su osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje utjecaja na neovisne istrage, rad nacionalnog Stožera civilne zaštite te interpelacija o stanju u zdravstvu. Najavio je i izvanredno zasjedanje Sabora. 
– Mi ćemo produžiti ovu sjednicu. Vjerojatno ćemo imati izvanredno zasjedanje koje počinje izvan ustavnog roka, nakon 15. prosinca, rekao je. Javlja HRT

– Mi smo se kao stranka i kao vladajuća većina o tome očitovali. Mi takvo povjerenstvo nećemo osnovati jer prelazi okvire Zakona o istražnim povjerenstvima i rad tog povjerenstva bi se sveo na jednu radnu skupinu koja bi trebala na određeni način mijenjati zakone koji se odnose na provođenje istražnih radnji, izvida, cijeli kazneni postupak u Hrvatskoj. Mislimo da povjerenstvo nije medij za takav rad, naglasio je Bačić.

Dodaje kako im u Saboru predstoji rasprava o Zakonu o lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima koji se održavaju u svibnju sljedeće godine, a ponovno će se raspravljati i o Stožeru civilne zaštite.

– Postoji prijedlog Mosta da Vlada u roku od 30 dana izvijesti Sabor o šestomjesečnom radu nacionalnog Stožera civilne zaštite. S obzirom na to da je Vlada prihvatila zaključak klubova zastupnika vladajuće većine, pa i HDZ-a, mi smo kao Sabor zadužili Vladu da u siječnju prvi put izvijesti o učincima mjera u borbi protiv pandemije COVID-19, još jednom u tijeku proljetne sjednice i onda na jesen, objasnio je Bačić.

Dodao je da će Sabor u četvrtak raspravljati o Strateškom okviru za borbu protiv raka te navečer predstoji još jedna interpelacija oporbe koja se odnosi na učinkovitost i održivost zdravstvenog sustava u okvirima trenutačne epidemije bolesti COVID-19.

Odbačeni navodi iz interpelacije o lošem radu Vlade

Podsjetimo, Vlada je u Sabor uputila izvješće u kojem predlaže da parlament kao neutemeljenu odbije oporbenu interpelaciju o radu Vlade u vezi s pripremom zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom.
– Izvješće je cjelovito, sveobuhvatno i siguran sam da će rasprava u Saboru otkloniti brojne neutemeljene primjedbe koje određeni predstavnici oporbe sugeriraju Vladi RH, rekao je premijer Andrej Plenković.