Zavadlav ‘tepao‘ sucu: ‘Pustite me na slobodu, postat ćete legenda! Popit ćemo kavu na Pjaci‘

Zavadlav ‘tepao‘ sucu: ‘Pustite me na slobodu, postat ćete legenda! Popit ćemo kavu na Pjaci‘

Nikakvi argumenti mu nisu pomogli jer mu je, što je bilo i za očekivati, istražni zatvor produljen

Krajem prošlog tjedna 25-godišnji Filip Zavadlav, osumnjičeni trostruki ubojica, videolinkom iz zatvora u Gospiću nazočio je sjednici Izvanraspravnog vijeća splitskog Županijskog suda.

Na njoj se odlučivalo o produljenju istražnog zatvora te je Zavadlav, doznajemo, pokušao iskrenim riječima pridobiti naklonost suda da ga pusti i da se u nastavku postupka brani sa slobode. Piše Slobodna Dalmacija

Sucu Mlađanu Prvanu Zavadlav je poručio da ga pusti iz istražnog zatvora i da ne treba određivati nikakve mjere opreza.

– Ako me pustite na slobodu, ući ćete u povijest, bit ćete legenda! Popit ćemo kavu na Pjaci – poručio je Zavadlav sucu Prvanu. No nikakvi argumenti mu nisu pomogli jer mu je, što je bilo i za očekivati, istražni zatvor produljen. Njegov odvjetnik Branko Šerić nije nazočio sjednici Izvanraspravnog vijeća jer je obolio od COVID-a 19 i navodno se ne osjeća dobro. Baš zbog toga je i bila odgođena rasprava, koja se krajem studenoga trebala održati na splitskom sudu pred sudskim vijećem sutkinje Višnje Strinić.

KARTA ‘NEURAČUNLJIVOSTI’

– Točno je, pozitivan sam na koronu, imam malo fibre i malo glavobolje. Da se ovo nije dogodilo, mislim da bi vrlo vjerojatno Filip iznio svoju obranu, no postupak vjerojatno ne bi završio jer ja nisam bio spreman za iznošenje završnih riječi, a to sam kazao i sutkinji. Naime, u potresu mi je stradao ured – kazao nam je tada odvjetnik Šerić. Iduće ročište određeno je za 18. prosinca i nadamo se da će odvjetnik do tada biti spreman i zdrav.

Podsjetimo još i da optužnica ŽDO-a Split tereti Zavadlava da je 11. siječnja ove godine u Varošu, s 37 metaka iz automatske puške, ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na motociklima. Osim za trostruko teško ubojstvo, tereti ga se za nedopušteno držanje oružja i za općeopasnu radnju.

Za ta kaznena djela zakonodavac predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina. Ako Zavadlava proglase neubrojivim, onda ne ide u zatvor, nego može dobiti psihijatrijsko liječenje u ustanovi zatvorenog tipa ne dulje od pet godina. Upravo na tu “kartu” pokušava igrati njegov odvjetnik. No zasad mu u prilog ne ide to što je četveročlani forenzički tim s Klinike za psihijatriju Vrapče, koji je u ožujku ove godine vještačio Zavadlava, ostao pri stavu da je on, u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv.

Ostali su i pri tvrdnji da optuženi za trostruko ubojstvo u trenutku učina nije imao akutni psihotični poremećaj, nego samo akutnu reakciju na stres, koji je kulminirao događajima prije ubojstva, kao što su nespavanje, gubljenje težine, nesuvisao govor, površan pristup okolini i problemima, dezorijentiranost u vremenu i prostoru i slično.

‘NISMO GOTOVI…’

– On je imao poremećaj prilagodbe i mješoviti poremećaj ličnosti, što nas je nagnalo da ga proglasimo smanjeno ubrojivim, ali sve ovo nabrojeno ne spada pod neubrojivost. Čak mislimo da on nije u stanju ponoviti djelo te mu se nije izrekla ni mjera obveznog pohađanja psihosocijalnog tretmana, a kamoli psihijatrijskog liječenja – rekao je na suđenju psihijatar dr. sc. Goran Arbanas.

– Nismo definitivno još gotovi s vještačenjem – znakovito je krajem studenoga preko Slobodne Dalmacije poručio odvjetnik Šerić.