Riješena mađarsko-poljska blokada proračunskog paketa, izbjegnuta kriza u EU-u…

Riješena mađarsko-poljska blokada proračunskog paketa, izbjegnuta kriza u EU-u…

Čelnici zemalja članica EU-a postigli su dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru za sljedećih sedam godina i planu za oporavak, koje su dosad blokirale Mađarska i Poljske, objavio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Postignut dogovor o VFO-u i paketu za oporavak EU nove generacije”, objavio je Michel na Twittteru.

“Sada možemo krenuti s provedbom i oporavkom naših gospodarstava”, dodaje Michel.

Dogovor znači da su sve članice sada prihvatile kompromisni prijedlog za otklanjanje mađarsko-poljske blokade velikog financijskog paketa prema kojem se odluka o povezivanju dodjele europskih sredstava s vladavinom prava ne bi mogla primijeniti dok to ne odobri Sud EU-a.

Mađarska i Poljska blokirale su cijeli paket jer nisu pristajale da se dodjela europskih sredstava uvjetuje vladavinom prava.

Na kraju je uredba o mehanizmu vladavine prava ostala nepromijenjena, a Mađarska i Poljska su kroz interpretativnu izjavu dobile jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano.

U interpretativnoj izjavi se pojašnjava kako i kada se može aktivirati mehanizam kojim se uvjetuje dodjela europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

Prema toj izjavi, Komisija neće predlagati mjere prema uredbi o mehanizmu uvjetovanosti dok ne razradi smjernice za primjenu mehanizma, a te smjernice mogu biti dovršene tek nakon odluke Suda EU-a. To znači da nema odluke o sankcijama prije odluke Suda.

Prema usvojenom rješenju “primjena mehanizma uvjetovanosti bit će objektivna, pravedna, nepristrana i utemeljena na činjenicama”, pri čemu će se sve države članice tretirati jednako i bez diskriminacije.

Također prema interpretativnoj izjavi koja će ući u zaključke Europskog vijeća, mehanizam uvjetovanosti primjenjivat će se samo za programe koji se financiraju u okviru novog VFO-a i plana za oporavak, ne i za projekte koji se financiraju iz sadašnjeg VFO-a za razdoblje 2014-2020.

Ranije je bilo predviđeno da se mehanizam primjenjuje za sve isplate iz europskog proračuna počevši od 1. siječnja 2021. uključujući i financiranje iz sadašnjeg VFO-a, iz kojeg se sredstva mogu trošiti još naredne tri godine.

To u praksi znači da se mehanizam i ne može primjenjivati prije 2022. ili 2023. kada će se početi provoditi projekti u okviru novih programa iz sljedećeg sedmogodišnjeg proračuna.

Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine težak je 1074 milijarde eura, a izvanredni instrument za oporavak nazvan EU sljedeće generacije iznosi 750 milijardi, od kojih bi se 390 milijardi državama članica dodijelilo kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi kroz povoljne zajmove. Javlja N1

O postignutom dogovoru čelnika zemalja članica EU oglasio se i premijer Andrej Plenković:

Upravo razgovarao s Janez Janša. Postignut je konačni dogovor na #EUCO o novom #EUbudget i #NextGenerationEU. Hrvatska…

Posted by Andrej Plenković on Thursday, December 10, 2020