Poduzetniku stavili dvije bombe u Porsche, obje zakazale: Zbog pripremanja ubojstva uhićen Ante Roso

Poduzetniku stavili dvije bombe u Porsche, obje zakazale: Zbog pripremanja ubojstva uhićen Ante Roso

Čitateljima crnih kronika Roso je poznat kao optuženik za organizaciju tzv. krvave pljačke Fine 2005.

Nakon pola godine kriminalističkoga istraživanja, zagrebački kriminalisti su u četvrtak, pojačani interventnom policijom, uhitili više osoba zbog sumnje da su u travnju i svibnju pripremali atentat eksplozivnom napravom na poduzetnika Darija B. (43). Riječ je o intrigantnom slučaju, koji je danima punio novinske stupce, a po svemu sudeći Darija B. je od smrti spasila samo luda sreća. Piše Marin Dešković Jutarnji list

Naime, vozeći svoj Porsche sredinom svibnja ove godine Dario B. je čuo čudno lupkanje pod haubom, te je misleći da se radi o nekom kvaru odvezao auto u autosalon u Škorpikovoj ulici na pregled. Kada su mehaničari otvorili haubu imali su što vidjeti – ispod hladnjaka se nalazila improvizirana eksplozivna naprava sastavljena od veće količine plastičnoga eksploziva te mobitela koji je trebao služiti za aktivaciju.

Oslobođen optužbi za organizaciju krvave pljačke

Prostor oko vozila je odmah evakuiran te je pozvan protueksplozijski odjel koji je napravu demontirao i odnio na vještačenje. Premda su se nakon ovoga događaja pojavile naznake kako se radilo samo o upozorenju, odnosno kako naprava nije mogla biti aktivirana, sada se čini da je situacija ipak bila puno ozbiljnija. Naime, kriminalisti su kao kvalifikaciju događaja, a to je proizašlo iz vještačenja naprave, zaključili kako je naprava bila itekako aktivna i namijenjena usmrćenju, te su uhićenike osumnjičili za pokušaj teškoga ubojstva.

Prema neslužbenim informacijama, kriminalisti su zaključili, kako su napadači Dariju B. u vozilo stavili čak dvije eksplozivne naprave, međutim obje su zakazale. Naprave su mobitelom trebale biti aktivirane tijekom vožnje, te bi usmrtile Darija B. da slučajno nisu zatajile, odnosno da drugi put nije odvezao vozilo na pregled. Kako neslužbeno doznajemo, policija je zbog sumnji da je organizirao ubojstvo uhitila Antu Rosu (51), čitateljima crnih kronika poznatoga svojevremeno kao optuženika za organizaciju tzv. krvave pljačke Fine 2005. kada su maskirani napadači kalašnjikovom ubili dvojicu zaštitara, no nakon ponovljenoga suđenja pravomoćno je oslobođen svih optužbi. Koji su motivi bili iza postavljanja bombe, iz policije nije bilo moguće doznati.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji i koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela „Teško ubojstvo“ u pokušaju na štetu hrvatskog državljana starosti 43 godine koje je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave protiv dvoje hrvatskih državljana starosti 42 i 51 godina.Naime, sumnja se da su osumnjičenici zajedno s još najmanje jednim za sada nepoznatim supočiniteljem tijekom ožujka ove godine u namjeri počinjenja teškog ubojstva oštećenog, započeli s pribavljanjem dijelova eksplozivne naprave, odnosno GPS uređaja, mobilnih uređaja i eksploziva kako bi izradili eksplozivnu napravu koja se aktivira na daljinu. Nakon sastavljanja eksplozivne naprave posložene od mobilnog uređaja, elektro-detonatorske kapisle i eksploziva, sredinom travnja ove godine postavili su ju u prostor u području prednjeg dijela vozila kojim se koristio oštećeni, a pored nje su postavili na isto to vozilo i GPS uređaj kojim su pratili aktualnu lokaciju kretanja. Na taj su način, po postavljanju navedenog u vozilo oštećenog, osumnjičeni prateći njegovo kretanje putem GPS lokacija, upravo u prilici kada je vozilo bilo u pokretu pokušavali aktivirati navedenu eksplozivnu napravu, ali zbog propusta u sastavljanju eksplozivne naprave nije došlo do aktivacije.

Policija traži 42-godišnjaka

Kako nisu uspjeli u prvotnoj namjeri usmrćenja oštećenog, započeli su s pribavljanjem dijelova i izrađivanjem druge eksplozivne naprave koja se također aktivira na daljinu, a koju su mjesec dana nakon, postavili u isto vozilo u isti prostor kao i prvu eksplozivnu napravu zajedno s drugim GPS uređajem te su istog dana, nakon što su putem GPS uređaja uočili kretanje vozila oštećenog započeli s aktivacijom eksplozivne naprave, koja se iz nepoznatog razloga niti taj put nije aktivirala.

Budući je oštećeni tog dana primijetio netipične zvukove u vozilu, posumnjao je da se radi o tehničkom kvaru te potražio pomoć u servisu vozila, gdje su serviseri nakon obavljenog pregleda i uočavanja eksplozivne naprave, posumnjali da bi se moglo raditi o podmetnutoj eksplozivnoj napravi i o tome obavijestili policiju. Dolaskom policije na mjesto događaja područje je osigurano, a pirotehničari policijske uprave zagrebačke na siguran su način proveli deaktivaciju.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanjem osumnjičeni je 51-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok se osumnjičenik starosti 42 godine potražuje”, priopćili su iz zagrebačke policije.