HDZ protiv HDZ-a: Zašto Barišić odbija odstupiti iako bi ga ostavka mogla izbaviti iz zatvora

HDZ protiv HDZ-a: Zašto Barišić odbija odstupiti iako bi ga ostavka mogla izbaviti iz zatvora

Indikativno je da je Barišić za formalnog vršitelja dužnosti gradonačelnika ovlastio zamjenika Ervina Kolarca

Zašto Dražen Barišić, pritvoreni gradonačelnik Velike Gorice, još ne želi dati ostavku na funkciju šefa grada? Je li u pitanju gradska ili možda nacionalna politička igra, s obzirom na to da je osumnjičenik u aferi Janaf ujedno saborski zastupnik čiji mandat održava tanku HDZ-ovu saborsku većinu?

Ta pitanja nameću se nekoliko dana uoči nove odluke zagrebačkoga Županijskog suda o mogućem produljenju istražnog pritvora za dugogodišnjeg šefa Velike Gorice, osumnjičenog da je navodno višemilijunske gradske poslove namještao poduzetniku Kreši Peteku. Boravak u Remetincu već mu je bio produljen prije dva mjeseca, zajedno s Petekom i bivšim predsjednikom Uprave Janafa Draganom Kovačevićem, zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo. Piše Filip Pavić Jutarnji list

No, kako se u srijedu opet odlučuje o produljenju pritvora, ostaje nepoznanica kako to da se Barišić ni po koju cijenu ne želi oprostiti od gradonačelničke fotelje (osim argumenta plaće od 18 tisuća kuna koju i dalje prima). Kad bi dao ostavku, prema svemu sudeći, izbio bi tužiteljima argument pritvora zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. No, prema riječima njegova odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića, pitanje njegove ostavke u ovom je trenutku irelevantno.

– Tu nema političkog konteksta, ako to tražite, pitanje njegove ostavke isključivo je procesno-pravno pitanje. Ono je, zapravo, u ovom trenutku deplasirano dok se svi svjedoci ne ispitaju – rekao je Pavasović.

Odnosi moći

Prema njegovim riječima, za Barišićevo puštanje iz pritvora ionako prvo moraju biti ispitani svi svjedoci, njih ukupno 46. Krajem prošlog tjedna, kad smo razgovarali, bilo ih je ispitano više od 30. Hipotetski, ako bi se svi svjedoci ispitali do srijede i on predao ostavku na gradonačelniku funkciju, kao što je to učinio SDP-ovac Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške, također umiješan u aferu Janaf, razloga za njegovo zadržavanje više ne bi bilo. Ipak, odvjetnik Pavasović kaže da je situacija kompleksnija od takvog pojednostavljenog tumačenja.

Što se političkog konteksta tiče, usprkos Pavasovićevoj tvrdnji da ga u Barišićevoj ostavci nema, zavirimo li u gradsku politiku i odnose moći u Velikoj Gorici, čini se da to nije baš tako. Indikativno je da je Barišić za formalnog vršitelja dužnosti gradonačelnika ovlastio zamjenika Ervina Kolarca, a ne svoga “prvog” zamjenika Krešimira Ačkara, predsjednika velikogoričkog ogranka HDZ-a. Kako tvrde naši sugovornici, izabrao je Kolarca jer mu je ovaj ostao blizak. Vršitelja dužnosti pokušali smo kontaktirati, ali nije odgovarao na naše pozive.

Govorkanja kako je Kolarčeva uloga da do kraja dotjera Barišićeve započete projekte ne drži vodu jer je novim rebalansom proračuna Velike Gorice dio velikih projekata obustavljen. Jedini razlog, dakle, ostaje onaj banalan, a to je da Barišić i njegov “broj 1” Ačkar posljednjih pola godine ne razgovaraju. Puklo je na osobnoj razini, kako se govori. Vjerojatno zbog Ačkarovih ambicija da postane novi gradonačelnik. Ačkar nam je to potvrdio u razgovoru, navodeći ipak neodređeno da je njihov razlaz bio zbog “neslaganja oko nekih stavova”, a i Barišićevo prikriveno isključivanje Ačkara iz gradskih poslova.

Latentni sukob

– Da, ova je situacija za mene nezgodna, može se tako reći. No, razloge Barišićeva nedavanja ostavke ne bih mogao komentirati – rekao nam je Ačkar.

Situacija je dodatno nezgodna za zamjenika s gradonačelničkim ambicijama jer su on i Kolarec u latentnom sukobu. On bi kao “prvi” zamjenik gradonačelnika u slučaju Barišićeve ostavke, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, automatski postao gradonačelnik Gorice do novih lokalnih izbora na proljeće. Ali, budući da Barišić još drži funkciju gradonačelnika, onda ima pravo ovlastiti zamjenika kojeg želi, u ovom slučaju sebi bližeg Kolarca. Zaboravio je Barišić, čini se, Ačkarovu uslugu kad je ovaj 2017., kao član Upravnog vijeća ustanove Centar za odgoj i obrazovanje Velike Gorice, njegovu suprugu Nikolinu Vučković Barišić imenovao ravnateljicom Centra.

Sad se situacija promijenila, a slučaj Ačkara i Kolarca ilustrira puno veće prijepore u Velikoj Gorici.

Točnije, dvije sukobljene frakcije HDZ-a. Jedna je Barišićeva, a druga Ačkarova. Ova Barišićeva sad je “politički mrtva”, a Ačkarova ima izglede na proljeće osvojiti grad. O postojanju dviju frakcija svjedoči i činjenica da su međusobno podijelili četiri gradska poduzeća koja zajedno prihoduju više od 130 milijuna kuna, a odakle se “dijele” unosni poslovi. Barišićeva frakcija drži Vodoopskrbu i Gradsko stambeno gospodarstvo.

Veći prijepori

Tako je njegov produžetak bio Tomislav Jelisavac, bivši direktor VG Vodoopskrbe, koji je također u rujnu završio u pritvoru. Da nije uhićen, Jelisavac bi svojim potpisom, a po Barišićevu nalogu, Kreši Peteku bio dodijelio posao pročistača otpadnih voda. Ovako njegov nasljednik u VG Vodoopskrbi, Krunoslav Višić, nije imao izbora nego natječaj poništiti. Još jedan dugogodišnji Barišićev gradski kolega, kako nam govore sugovornici, jest Tomislav Landeka, direktor Gradskog stambenog gospodarstva, a svojedobno predsjednik velikogoričke Mladeži HDZ-a. GSG posljednjih godina provodi energetske obnove zgrada u Velikoj Gorici, a Velikogoričani su početkom godine prosvjedovali jer tim obnovama nisu ostvarili uštede koje su im obećane.

S druge strane, Ačkarova frakcija goričkoga HDZ-a svoje povjerljive ljude ima u VG Čistoći i VG Komunalcu. U prvom je direktor Ivan Rak, a u drugom Jurica Mihalj. Obojica su ujedno i Ačkarovi zamjenici u gradskom ogranku HDZ-a kojim predsjeda. Piše Filip Pavić Jutarnji list

Ačkar uživa podršku premijera i Božinovića

Krešimir Ačkar uživa i podršku premijera Plenkovića, a i saborski je zamjenik ministra Davora Božinovića. Navodno je i na Božinovićev zahtjev upao na izbornu listu, ali pod brojem 13. Za razliku od Barišića koji je, pak, kao četvrti na listi zaradio saborski mandat i sad je vlasnik 76. ruke, nužne za održavanje Plenkovićeve većine. Barišićev mandat zasad je u mirovanju.

U Saboru ga mijenja Mato Čičak. No, izlaskom iz pritvora Barišića ništa ne sprečava da se vrati u saborske klupe i za svoju “ruku” traži privilegije. Iz HDZ-a komentar na ovu političku “kvaku” nismo uspjeli dobiti.